Hagyomány

2023.06.04. 18:32

A 40. vadászmisét tartották meg a horvátzsidányi Peruska kápolnánál

A Szentháromság vasárnapján ismét benépesült a történelmi zarándokhely

vaol.hu

A horvátzsidányi Egyházközség, Vadásztársaságok és Erdészeti Társaságok szervezésében Szent Hubertus és Szűz Mária tiszteletére vadászmisét tartottak ma a Peruska Mária Emlék- és zarándokhelyen. Ez volt a negyvenedik ilyen alkalom. 

A környékbeli vadásztársaságok mellett a Vas Vármegyei Vadászkamara is képviseltette magát. Nem csak vadászok, hanem szokás szerint zarándokok is érkeztek a környező településekről. 

A mise a Vasi Vadászkürt Egyesület kürtszignáljával és harangszóval kezdődött. A kétnyelvű (horvát-magyar) szentmisén Dumovits István, dr. Anton Kolic és Juhos Ferenc voltak a celebránsok. 

Juhos Ferenc plébános beszédében a Szentháromságról fogalmazta meg gondolatait, hiszen ma van a Szentháromság vasárnapja is - a Pünkösd utáni az első vasárnap. Hallhattuk többek közt a szentbeszédben, hogy a Szentháromságot nem megérteni, hanem érezni kell, és a legszerencsésebb az az ember, aki életének egy-egy pillanatában megtapasztalhatja Isten létét. A misén felelevenítették Szent Hubertus, a vadászok védőszentjének legendáját is.  

Csizmadia Gábor Horvátzsidány alpolgármestere is köszöntötte a zarándokokat. Kontó Sándor, a Répcevölgye Vadásztársaság vezetőségi tagja a 40 éves vadászmise történetéről beszélt. A szentmise végén megáldották a gépjárműveket, majd a vadászok, erdészek emlékfájánál koszorúzással, mécsesgyújtással emlékeztek elhunyt vadász és erdész társaikra. A Peruska Mária Énekkar itt az Emlékfánál elénekelte a Vadászhimnuszt. 

Végül a környék vadásztársaságai agapéra hívták a zarándokokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában