Csilingelő énekszó

2023.06.01. 14:48

A dal madárrá avat – A 7. népdaléneklési versenyt rendezték Pecölben - fotók

Csilingelő énekszóval telt meg csütörtök délelőtt a pecöli művelődési ház: óvodások, alsó és felső tagozatos iskolások is neveztek a Zichy Antónia Általános Iskola Gróf Erdődy Ferenc Tagiskolája 7. népdaléneklési versenyére.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

A helyi ovisok léptek először színpadra: tavaszi játékfűzésükben népdalokat kötöttek össze. Utánuk az 1. és 2., a 3-4. és 5-6. osztályosok szóló, duett és csoportos produkciói következtek. Kislányok és sok kisfiú is énekelt ismert és ritkábban hallott vasi, rábaközi, zalai, moldvai népdalokat, bakonyi dudanótákat azok táji jellegzetességeivel. A 7-8. osztályosok szólóban mutatkoztak be katonadalokkal, bukovinai, kalotaszegi, zalai népdalcsokrokkal.

Süle Miklósné kilencedik éve vezeti a tagintézményt, azóta szervezi a versenyeket, amiket egyre nagyobb érdeklődés kísér. Egy óvoda és 14 iskola – sárvári, répcelaki, celldömölki, jánosházi, gyöngyösfalui, rábapatyi, egervölgyi, győrvári, ikervári, sótonyi, csényei és pecöli kisdiákok – összesen 53 produkcióját láthatta a közönség és a zsűri: a vasvári zeneiskola igazgatója, Szabó Zoltán; egyik tanára, Farkas Anikó és Mándli János polgármester.

Kiemelt arany, arany, ezüst, bronz minősítést kaphattak a megmérettetésen a gyerekek, akiknek a megnyitón Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója Weöres Sándort egysorosát idézte: „A dal madárrá avat”. Aki énekel, annak szárnyal a lelke, a dal összeköt minket – magyarázta a legkisebbeknek. Majd a 2000-ben kiadott Ezer esztendő – Millenniumi daloskönyvből olvasott fel nekik Kodály Zoltántól. Ha a fellépő gyerekeken és felkészítőiken múlik, nem merül feledésbe a népdalkincs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában