Jó tanács

2023.06.20. 12:43

A jól karbantartott munkagép csökkenti a géptüzek kialakulásának esélyét

A nyári időszakban egyre gyakrabban találkozhatunk a közutakon és a szántóföldeken munkagépekkel, legyen az traktor vagy kombájn. A tűzoltókat a nyári betakarítási munkálatok idején rendszeresen riasztják mezőgazdasági gépeket érintő tűzesetekhez. A karbantartással és az ellenőrzéssel a hasonló esetek megelőzhetőek.

vaol.hu

Forrás: MW-archívum

A nyári forró napokon a munkagépek szinte megállás nélkül végzik a munkát a földeken. Hiába a fejlett technika és az egyre korszerűbb munkagépek, ha a gazda elhanyagolja azokat. Hasznos tanács a gazdálkodóknak, hogy a gépek folyamatos ellenőrzésével és átvizsgálásával csökkenthető az ilyen jellegű géptüzek száma. Ügyelni kell például az akkumulátorok megfelelő védőburkolására, illetve a kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól való megtisztítására, legalább naponta egyszer. Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy hidraulika- folyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését. Fontos, hogy a munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni - írja hivatalos oldalán a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartást, javítást nem szabad végezni gabonatáblán, szérűn és a rostnövénytároló területén, hiszen e munka során üzemanyag folyhat el, amelyet a nyílt láng meggyújthat.

Tűzvédelmi szempontból fontos a tartalék üzem- és kenőanyagok biztonságos elhelyezése, a munkaszünet idejére vonatkozó gépelhelyezési előírások betartása, illetve az esetlegesen keletkező tűz eloltására alkalmas eszközök, például egy porral oltó megléte a gépeknél. 

Saját és munkagépünk biztonsága érdekében tehát érdemes megfogadni a tanácsokat, hiszen ezzel akár milliós kártól is megóvhatjuk ingóságunkat! Baj esetén pedig azonnal hívni kell a 112-es segélyhívószámot, és kérni a tűzoltók segítségét! 

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Tűzmegelőzési Bizottsága a vármegyében lévő rendezvényekre való kitelepülések alkalmával folyamatosan felhívja a gazdálkodók figyelmét a tűzmegelőzéssel kapcsolatos szabályokra, illetve agrárfórumok alkalmával ismertetik a fórumon résztvevő szervekre, szervezetre és azok munkájára vonatkozó tűzvédelmi szabályokat. Emellett a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi kirendeltségein az elmúlt időszakban több esetben tartottak tűzvédelmi felülvizsgálatot különböző mezőgazdasági vállalkozók telephelyén annak érdekében, hogy ezzel is visszaszorítsák a tűzesetek kialakulásának lehetőségét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában