Többórás értékelés után döntöttek

2023.06.21. 19:21

A Szentivánéj Bora: abszolút győztes lett a pannonhalmi sárgamuskotály - fotók

Vas Vármegye székhelyén a nyári napforduló ünnepe a Szentivánéji Vigasságok, amelyen idén már negyedik alkalommal nyílik meg a Borliget. Szerda délután többórás értékelés után kiválasztották a Szentivánéj Borát, valamint a Szerelem Borát.

Tóth Judit

Forrás: Unger Tamás

Öttagú szakértő zsűri - Wawrzsák László elnök, valamint Böröcz Tamás, Stefanich Kornél, Mándli Tibor és Völler László - értékelte a beküldött borokat. Kilenc borvidékről, 31-féle nedűt neveztek a borászok, akik kiállítóként ott lesznek majd a hétvégi Szentivánéji Vigasságokon. Többségében fehérborok érkeztek a versenyre, tizenkilenc fajtát kóstolt a zsűri, emellett pezsgő és gyöngyözőbor kategóriában is volt három minta. Ezen kívül négyféle rozé és ötféle vörösbor szerepelt a kínálatban. Az értékelés egy nemzetközileg elfogadott rendszer alapján történt, száz pont volt a maximum.  Arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki. 

A verseny abszolút győztese a pannonhalmi TÓTHBORBIRTOK lett 2022-es sárgamuskotályával, a borászat ezzel a száraz fehérborral elnyerte a Szentivánéj Bora kitüntető címet. A szakmai zsűri döntést hozott arról is, hogy melyik bor kapja a Szerelem Bora címet. Ezt a balatonudvari Skrabski Pince 2022-es Irsai Olivér fehér gyöngyözőborának ítélték oda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában