Előadás

2023.06.20. 19:28

Egyre több német költözik Magyarországra - fotók

Szokatlan témájú előadást hallgathatott meg a közönség a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, ahol Philip Kuhn, a németek intenzív magyarországi bevándorlásáról beszélt.

Óvári Gábor

Philip Khun - Miért éppen Magyarország? című előadása a könyvtárban

Fotó: © Cseh Gábor

Sokan a Balaton miatt döntenek a költözés mellett

A Heidelbergi Egyetemen végzett előadó alig néhány év alatt kiválóan megtanult magyarul, majd kutatási témájaként a német elvándorlás okait és a választott célországokat vizsgálta. Mint kiderült, Magyarország a legkedveltebb hely letelepedés szempontjából, aminek persze számtalan oka van. Philip Kuhn szerint sokan a Balaton miatt döntenek a költözés mellett, hiszen ismerik a helyet, a rendszerváltásig a Balaton partján találkozhattak a szétszakított keletnémet családok a nyugati rokonaikkal. 

Orbán Viktor rendkívül népszerű az idősebb németek körében
A bevándorlás másik oka pedig a jelenlegi magyarországi politika. Orbán Viktor ugyanis rendkívül népszerű az idősebb németek körében, nevét szinte mindenki ismeri. A bevándorlók tehát a biztonság és a stabilitás miatt választják Magyarországot, tetszik a németeknek a magyar nemzettudat, a hagyománytisztelet, az erős kultúra, valamint a fehér társadalom – fogalmazott az előadó. 

Sokan féltik a szabadságukat

Elhangzott hogy, Németországban sokan úgy gondolják, hogy országukat egy felsőbb hatalom tönkre akarja tenni a tömeges bevándorlással és a multikulturalizmussal, de bőven akadnak olyanok is, akik féltik a szabadságukat és azt nálunk találják meg. A költözés okai között van persze a pénz is, hiszen egy német nyugdíj Magyarországon többet ér, garantálható a magasabb életszínvonal. 

30 ezer német  ötezer osztrák él Magyarországon

A statisztikai adatok szerint ma Magyarországon közel 30 ezer német él életvitelszerűen, a számuk pedig évről évre nő. Kedvelt területeik már nem csupán a Balaton környékén találhatók meg, hanem egyre többen költöznek az ország belsejébe is. A nyugat-európai betelepülők között egyre erősödik az osztrákok migrációja is, nyugati szomszédunk ötezer polgára választotta Magyarországot új hazájának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában