Kijáró

2023.06.24. 08:00

Online vezetik a medencék feltöltését

Az adatok szerint Burgenlandban is egyre több családnál állítanak fel kerti medencéket. A dél-burgenlandi vízügyi egyesület medencefeltöltési naptárt dolgozott ki, hogy a következő hetekben elkerülhető legyen a vízhiány.

vaol.hu

Forrás: orf.at

A felsőőri (Oberwart) és a németújvári (Güssing) járásban lévő lakások vízellátását a dél-burgenlandi vízügyi egyesület látja el. Csak ebben a két régióban évente körülbelül 50 millió liter vizet használnak fel a kerti úszómedencék feltöltéséhez. Ha mindez egyszerre, egy hétvégén történne, akkor a vízellátás összeomlana. Veszélybe kerülne a tűzoltáshoz szükséges oltóvíztartalék is – tudósít az ausztriai közszolgálati média.

 – Ha figyelembe vesszük, hogy egy feltöltés egy négyfős háztartás két hónapos fogyasztásának felel meg, akkor kön - nyen elképzelhető, hogy problémák adódhatnak, ha mindenki egyszerre engedi a vizet a medencéjébe – érzékeltette a helyzet komolyságát Christian Portschy, az egyesület ügyvezető igazgatója. 

– Ezt kiküszöbölendő szervezetünk online naptárt indított. Itt bárki megjelölheti, mikor szeretné a felöltést elvégezni. A rendszer önkéntes és jól működik. Christian Portschy azt mondta, az autószervizekben is időpontot kell foglalni, és így előre tervezhető, hogy mikor vihetjük a járművet a szerelőhöz. Így a helyszínen nincs várakozási idő. 

– Ha ütemesen lehet tervezni a medencék felöltésének idejét, akkor a rendszerből egyenletesen fogy a víz, és a kutak is bírni fogják. Egy átlagos úszómedence egyébként 30 köbméter vizet tartalmaz. Ez akkora mennyiség, mintha 40 órán át egyfolytában zuhanyoznánk. Az egyszeri felöltés költsége 60 euró között mozog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában