Megemlékezés

2023.06.05. 22:12

Őrizzük magyarságunkat, legyünk hídépítők! – Kőszegen a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából az Országzászlónál emlékeztek - fotók

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Kőszegen az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap alkalmából az Országzászlónál Wimmer László, a Dr. Nagy László EGYMI intézményvezetője mondott ünnepi beszédet. 

– Nehéz derűsen gondolni erre a dátumra: 1920. június 4. említése még 103 év távlatából is fájdalmasan szúr bele a szívekbe – fogalmazta meg, miután az ország elszenvedett veszteségeit sorolta. Ám, mint mondta, a mai Magyarország határvonalai nem választották el a magyarokat egymástól végérvényesen, még akkor sem, ha sok ember sorsa megpecsételődött. – A magyarságtudatot és a büszkeséget nem sikerült kiölni az elszakított területek magyarjaiból, sem a leszármazottak többségéből. A szomszédos országok e történelmi dátumot másképp élik meg, és nem cél, hogy szembeszálljunk velük, vagy felhánytorgassuk a sérelmeinket. 

A cél az, hogy a mesterségesen elszakított, bármelyik másik országban élő magyarok érezzék, hogy nem feledjük el őket, továbbra is a magyarság egyenlő értékű és megbecsült részei! Az összetartozás az egy nemzethez való tartozás hangsúlyán kívül a megbékélés egyik jelképe is, belső béke önmagunkkal, nemzettársainkkal – mondta. Végül Markusovszky Lajostól idézett: „A mostani kort átmenetinek tekinthetjük, mely híd gyanánt szolgál a múlt és a jövendő között.” A jelen felelőssége, a mi feladatunk, hogy ezt az átmeneti kort, ezt a hidat mennyire tartjuk rendben, az, hogy a jövő generációjának is fontos dátum legyen június 4. – hangsúlyozta.

A műsorban közreműködtek a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tagjai. A koszorúzás után a megemlékezők közösen elénekelték a Székely himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában