Programsorozat

2023.06.20. 17:30

Szentivánéji Vigasságok: 15-20 ezer embert várnak a hétvégi szombathelyi programra

15-20 ezer embert várnak az idei Szentivánéji Vigasságokra Szombathelyre. Az év leghosszabb napját ünneplő szabadtéri rendezvény hagyományos helyszíne a festői szépségű Csónakázótó és környéke.

VN

Fotó: © Cseh Gábor

A nagyszínpadon a hazai zenei élet egy-egy meghatározó előadója szórakoztatja a Szentivánéji Vigasságok közönségét. A koncertélményt a 10x10 méteres nagyszínpad és óriáskivetítő teszi még felejthetetlenebbé – olvasható a szervező AGORA Savaria Nonprofit Kft. közleményében. Az egyes programelemek helyszíneit a Szent Iván-napi vásári forgatag kapcsolja össze Szombathely legimpozánsabb rekreációs területén. 

A rendezvényt hagyományosan az éjféli tűzijáték zárja, mely csodás látványt nyújt a tóparton összegyűlt közönség számára. Szombathelyen az 1960-as évek óta rendezik meg a Szentivánéji Vigasságok programot. A nyári napforduló időpontjához kötődő Szent Iván-napi népszokások – tűzgyújtás, tűzugrás, tüzes koszorú készítése, ördögűző rítusénekek éneklése – Magyarországon már a 16. században ismertek voltak. 

Az év legrövidebb éjszakájához fűződő hiedelmek és szokások a mai napig fennmaradtak, illetve a hagyományok ápolásának köszönhetően felelevenítődnek. A rendezvénysorozat a 80-as években pénzügyi okok miatt megszakadt, de 1992 óta ismét megtartjuk az ünnepet - írták a szervezők. 

Ha kíváncsi mit tartogat a hétvége és kik érkeznek a színpadokra, akkor arról itt olvashat bővebben:

További tudnivalók, forgalomkorlátozások:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában