Súlyosan megsérült

2023.06.12. 16:09

Vépi gólyák: egy elpusztult, a fészekben mégis egy szülőpár neveli a fiókákat - fotók

Még áprilisban adtunk hírt a kőszegi madármentőkhöz került vépi gólyáról – a madarat Kovács Péter polgármester szállította az állomásra egyik szombat reggel, miután felfedezték a gondozási központ kerítése mellett.

Tóth Kata

Forrás: Szendi Péter

Később érdeklődtünk a sérült madár állapotáról az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontnál– amikor legutóbb hallottunk felőle, még élt, de nagyon legyengült. Az elmúlt napokban újra előkerült a „gólyakérdés”: fiókák keltek ki ugyanis, és már nyújtogatják a nyakukat a Béke utcai fészekben. Felmerült: vajon egy szülő gondozza az utódokat? Dr. Kóta Andráshoz, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vasi csoportjának titkárához, a megyei gólyafelmérés koordinátorához fordultunk.

Forrás: Tóth Kata

– A súlyosan sérült gólya, amit a polgármester úr bevitt a madármentőkhöz, sajnos elpusztult. Utána azonnal elkezdtük figyelni a fészket, és kiderült, a gólyapár él, az elpusztult madár tehát egy harmadik példány lehetett, amelyik nem ott fészkelt. Ha mostanság csak egy madarat látni a fészekben, annak az az oka, hogy az egyik szülő pirkadattól alkonyatig ételt keres, a másik folyamatosan vigyáz a fiókákra és árnyékolja őket. Nincs pihenés, ezt diktálja a belső órájuk. Ha van türelmünk, egy-két óránként láthatjuk mindkettőt – ilyen időközönként tér vissza a táplálékot kereső madár a fészekre. Dr. Kóta András elmondta még: arra is van példa, hogy a fiókákat, amikor már nem túl kicsik, kezd tokosodni a tolluk, akár egy szülő is képes felnevelni. 

A vépi fészek egyébként azért is érdekes, mert az egyik – a lábán fekete színű gyűrűvel ellátott – madár 2017-ben Csehországban született. Ott kelt ki, és tavaly óta költ Vépen.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában