Megemlékezés

2023.07.23. 15:57

A vasegerszegi tanítódinasztia - a falu lámpásaira emlékeztek

A falu lámpásairól, a Németh evangélikus tanítódinasztiáról tartott előadást szombaton dr. Németh Gabriella, a család leszármazottja az vasegerszegi evangélikus imaházban.

Polgár Patrícia

Fotó: © Cseh Gábor

Az imaterem megtelt egykori tanítványokkal, akik a tanítólakásban berendezett kiállításon idézték fel az épülethez és a tanítókhoz fűződő emlékeiket.
A kiállítás egyik megálmodója dr. Németh Gabriella jogász, a Budapesti Metropolitan Egyetem főiskolai docense, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda vezérigazgatója családfakutatásaira alapozva tartotta meg előadását, amelyben ükapja, Németh Márton és az „oskolamester” unokája, Németh Jenő, több, ma még élő generáció „tanító bácsija” életét és munkásságát elevenítette fel. Elmondta: felmenői több mint 110 éven át voltak a település „oskolamesterei”, akik a falu egyetlen írástudóiként nem csupán tanítói feladatokat végeztek. Prezentációjában korabeli újságcikkek és fotók nyomán elevenítette meg hallgatósága előtt az akkori evangélikus tanítók életét.
A „tornyos imaház” mögött található tanítói lakásban Gabriella gyűjtéséből és a helyiek adományaiból kiállítást rendeztek be az elmúlt évek fotóiból és dokumentumaiból. A takaros, korhű berendezéssel bíró kis házban a falakra aggatott fotókon örömmel keresték és találták meg magukat az iskola egykori diákjai, akik közös emlékeket, történeteket is felidéztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában