A vár ereje

2023.07.21. 19:09

Célba ért az ágyúgolyó Kőszegen - Két harangszó között: megemlékezés, átadó, programismertető - fotók

A vár ereje nemcsak a kövek erejében rejlik, hanem a védői szívében és lelkében is – fogalmazott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a nándorfehérvári diadal 567. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Hagyomány már, hogy ilyenkor ismertetik a két hét múlva kezdődő Kőszegi Ostromnapok programjait is.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Unger Tamás

"Harangszótól harangszóig" címet kapta a pénteki esemény - emlékeztetett Básthy Béla polgármester. Mint ismert: a kisvárosban 11 órakor a győztes török elleni csata, délben pedig a nándorfehérvári diadal emlékére kondulnak meg a harangok. Idén tovább emelte a rendezvény fényét, hogy hazatálált az 1532-ből származó - tavaly ősszel egy kőszegi családi ház udvarán talált - ágyúgolyó. 

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese felelevenítette a kőszegi vár ostromának történetét, hangsúlyozva: - a vár ereje nemcsak a kövek erejében rejlik, hanem a védői szívében és lelkében is. Az ágyúgolyó kapcsán pedig úgy fogalmazott: - jelképe a kőszegiek hősiességének, kitartásának és bizonyossága annak, hogy a hosszú emberöltőkkel ezelőtti események nem csak a történelemkönyvek lapjain léteznek. - Ez az ágyúgolyó emlékeztet bennünket a múlt eseményeire. Emlékezzünk jól, és vonjuk le a tanulságot - húzta alá. 

Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka elmondta: évente mintegy 40-50 ágyút találnak Vasban. Ez nem tartalmazott robbanóanyagot, így könnyű volt visszaszállítani - most már hivatalosan a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár tulajdona.  

 A 16. Kőszegi Ostromnapokat augusztus 4-6. Között rendezik. A várostrom augusztus 5-én, szombaton 18.30 órakor kezdődik. A hagyományhoz hűen lesz tüzes török támadás, jelmezes túra és ostrom felvonulás, és nem maradnak el a hagyományörző- és gyermekprogramok sem.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában