Porzik a határ

2023.07.05. 11:30

Megkezdődött az aratás Vasban: nyomott árak, megnövekedett költségek, beszűkült piac

Az őszi árpa betakarításával megkezdődött az aratás Vasban. Az előzetes becslések szerint kevesebbet ad, mint amennyit mutatott a növény. Miértekről és a szektort érintő kihívásokról is beszélgettünk helyi gazdálkodókkal.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Sötétedésig járja és vágja az őszi árpát a kombájn Keléd határában. Kora este érkezünk: a gólyák birtokba vették a frissen learatott táblát, az őzek és a nyulak nyugodtan futkosnak a tarlón, még a gép zaja sem riasztja el őket. Mostanra a sokadik fordulón van túl Marlovics Norbert: a gabonát rögtön a tárolóba szállítja. Vasban a végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása. Azt mondja: amit szemre mutatott a növény, azt nem hozta. A kavicsos, sülevényes talajon 5-6, máshol átlagosan 7 tonnás hozammal számol.

Előzetesen 8-9 tonnás eredményre számított: a kalászok hosszúak, sűrűek és darabszámra is megvannak. A fajsúly azonban nem lett tökéletes – azt hallani: nemcsak itt, de az országban és Európában is több helyütt ez a helyzet. Okai között lehetnek terményesülési problémák – ez főként Vas, Zala, és Győr-Moson-Sopron vármegyét érintette –, ugyanis éppen a virágzás időszakában 5-6 napig folyamatosan szemerkélt az eső. Vannak, akik fagykárt emlegetnek, és a gombabetegségek hirtelen berobbanása sem tett jót a növénynek. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

– Két etapban jött hűvös, csapadékos hullám. A második után, mikor már kitolta a növény a kalászt, nehéz volt lemenni az alsó levélzetig és megfogni a gombát. A kalász leárnyékolja a levélzetet. Én arra gondolok, hogy a levélvesztés okozhatta ezt a problémát, de vannak más megközelítések is. Pontos választ eddig még senki nem adott – magyarázza a szakember, aki kitér arra is: a mai modern növényvédő szerek gyorsan bomlanak, s gyakran még az ígért hatástartalmat sem teljesítik, nehéz kordában tartani a betegségeket. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Sokakban él a tévhit: a permet méreg. Pedig ahogy a műtrágya ennivaló a gyökérzet számára, úgy a permet gyógyszer a növénynek. Ahogy mi nem gyógyulunk meg, ha nem megfelelő tablettát kapunk megfelelő dózisban, úgy a növény sem jön helyre anélkül. Marlovics Norberttől megtudjuk azt is: Békésben már aratják, Vasban még nincs kész a búza. Vegyes érzelmekkel várják a kenyérnek való ősgabona betakarítását a gazdák – a termés jónak ígérkezik, az árak nagyon nyomottak, többek között az ukrán helyzet miatt. 

© Cseh Gábor
Zernovácz József szerint nem elég kemények a búzaszemek, még várni kell a betakarításra
Forrás: Cseh Gábor

Részben az árak, részben az időjárás miatt kivár még az aratással Zernovácz József, aki árpát jó tíz, búzát mintegy 30 hektáron termel idén Vasban. Azt mondja: az őszi árpáért jelenleg 4500 forintot adnak tonnánként, ez még a ráfordított költségeket sem fedezi. Nárai környékén többször rákezdett az eső az elmúlt napokban: már néhány milliméternyi csapadék megemeli annyira a kalász nedvességtartalmát, hogy szárítani kellene – így még hagyja lábon. A hétvégére már igazi aratóidőt ígérnek a meteorológusok. Szép képet mutat a repce is, megvan rá az esély, hogy egybecsúszik a két kultúra betakarítása. Úgy látja: a búzának még kell legalább egy jó hét. Itt-ott zöld a tábla, a szemek pedig nem elég kemények. Ha érett, „pattanik az ember foga alatt”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában