Kilencedik alkalommal

2023.07.05. 17:30

Roma alkotótábor nyílt Herényben - fotók, videó

Megnyílt a Herényiek Háza Alkotótábora, amelyen immár kilencedik alkalommal gyűlnek össze főleg roma származású képzőművészek, hogy bemutassák alkotásaikat a közönségnek.

Óvári Gábor

Fotó: Unger Tamás

A Herényi Kulturális és Sportegyesület, Szombathely és Vas vármegye önkormányzata, valamint a Roma Galéria hagyományos rendezvényén kiállításmegnyitó, zenei program és filmvetítés is szerepel. Ferkovics József, a tábor művészeti vezetője kiemelte, hogy az alkotótábor nem csupán roma művészekről szól, bárki részt vehet a munkában, de a rendezvény az évek alatt nemzetközivé is vált, hiszen tavaly indiai művészek is részt vettek a programokban. 

A művészek idei témája a Petőfi 200 ünnep köré szerveződik, az alkotások egy része Petőfi Sándor személyéről szól. A festőművészek a Herényiek Háza udvarán felállított sátorban és az épületben is dolgoznak, a tájképek, csendéletek és portrék egyaránt szerepelnek a témák között. Balogh Tibor, a Romano Kher, Budapesti Roma Művelődési Ház művészeti vezetője leginkább portrékat fest, mint mondta, főleg a groteszk motívumok foglalkoztatják, hiszen a szépség ábrázolása mellett az arckifejezések sokasága árul el sok mindent a társadalomról.

 A művészt főleg a reneszánsz festészet inspirálja, ihletői között El Greco és Leonardo da Vinci is megtalálható. Balogh Tibor szerint a reneszánsz művészet kiváló kiindulópont a saját önkifejezéséhez, az arcok néha groteszk ábrázolása pedig azért fontos, mert egyfajta tükröt is tart a szemlélőnek, a társadalmi üzenetek könnyebben közvetíthetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában