Ingatlanértékesítés

2023.07.09. 15:36

Tovább dagad a botrány a szombathelyi fürdőterület tervezett eladása miatt

Egyelőre nagy a titkolózás a termálfürdő területének tervezett értékesítése miatt: nem tudjuk, ki, mennyiért juthat az ingatlanhoz. A botrány csak dagad, ám a szombathelyi önkormányzat álláspontja az: a Vasivíz Zrt. igazgatósága döntött az eladásról.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Már több, mint kétszázan aláírták azt az online petíciót, amiben civilek kiállnak a termálfürdő sport- és zöldterületeinek megőrzése mellett. Elgondolkodtató: ha ők nem kezdik el kapargatni ezt az ügyet, a szombathelyiek vajon mikor értesülhetnek arról, hogy értékesíteni kívánják a belvároshoz közeli területet?!

Zárt ajtók mögött határoztak a Vasivíz Zrt.-vel kapcsolatosan

„Szombathely Megyei Jogú Város közgyűlése a 2023. májusi ülésén nem a szóban forgó ingatlan konkrét értékesítéséről határozott, hanem (a társaságot érintő egyéb döntések mellett) a Vasvíz Zrt. működőképességének megőrzéséhez szükséges, a társaság által összeállított, az igazgatóság és a felügyelőbizottság által előzetesen már támogatott intézkedési csomagot hagyta jóvá Krenner Róbert vezérigazgató meghallgatása után, minden információ birtokában, ellenszavazat nélkül” – írta lapunk megkeresésére Kéner Balázs, a városháza kommunikációs vezetője. Azt már Illés Károlytól tudjuk: a Fidesz-KDNP frakció tartózkodott a szavazásnál. 

Döntöttek, másnap Kaufbeurenbe utaztak 

Megkaptuk a zárt ülésen hozott közgyűlési határozatokat is, annak egyik pontjában az áll: a közgyűlés a zrt. vezérigazgatójának hitelfelvétellel és ingatlanértékesítéssel kapcsolatban 2023. május 19-én küldött levelében foglaltakat megtárgyalta és a tájékoztatást tudomásul veszi. Kérdésünkre: az előterjesztésben szerepelt-e, illetve a szóbeli tájékoztatás során elhangzott-e, hogy az eladni kívánt 3685/6 helyrajzi számú ingatlan a termálfürdő területén fekszik, egyelőre nem kaptunk választ a városházáról.
Azt viszont visszakerestük, hogy a májusi közgyűlést követő sajtótájékoztatón mi hangzott el a városvezetés részéről. Érdekesség, hogy ez volt az első alkalom, amikor nem tartott külön tájékoztatót a városvezetés és az ÉSZ-frakció, akkor ezt azzal indokolták: Kaufbeurenbe utaztak a tisztségviselők. A júniusi beszámolóból ugyanakkor kiderült: Nemény András polgármester, Horváth Attila és László Győző alpolgármesterek képviselték Szombathelyt a német testvérvárosban, sem Horváth Soma alpolgármester, sem Bokányi Adrienn tanácsnok nem csatlakozott hozzájuk, a hivatalos tájékoztató szerint.

Szombathely ragaszkodott a víziközmű vagyonhoz

- Látjuk, hogy a kormány fojtogatja a víziközmű cégeket. A cél az, hogy államosítsák azokat, ami azért lenne rossz a szombathelyieknek, hiszen akkor a döntések nem helyben születnének – válaszolt akkor kérdésünkre Németh Ákos tanácsnok, hozzátéve: - Azt gondolom, a cég (a Vasivíz Zrt.) idei működése biztosított lesz, és bízunk benne, hogy megváltozik a finanszírozás és lesz lehetőség, hogy ne ilyen veszteséggel kelljen működnie a zrt-nek. Érdeklődésünkre: Szombathely városának – mint többségi tulajdonosnak – kell-e pénzt adnia a működési költségek fedezésére, Németh Ákos úgy nyilatkozott: - Szinte minden évben az uszoda fenntartása miatt 100 millió forintot tett bele a város a Vasivíz Zrt-be. Azt gondolom, ennél nagyobb összeget Szombathely nem tud, és reményeink szerint nem is kell beletenni a cég működésébe. 

A zrt. többségi tulajdonosa Szombathely önkormányzata

A civilek felhívásáig senki sem beszélt tehát arról, hogy a cég tervezett ingatlanértékesítései között a termálfürdő több, mint egyhektáros területének eladása is szerepel. Az önkormányzat álláspontja az: „A szóban forgó ingatlan kizárólagos tulajdonosa a Vasivíz Zrt., így az ingatlan értékesítéséről végleges döntést kizárólag a társaság hozhatott. Ennek megfelelően az ingatlan eladásáról, annak módjáról a Vasivíz Zrt. fideszes többségű igazgatósága döntött” – olvashattuk Kéner Balázs, a polgármesteri hivatal köztisztviselőjének válaszát. Mi tesszük hozzá, többségi tulajdonosként Szombathely önkormányzatának delegáltjai vezetik az igazgatóságot: annak elnöke dr. Ipkovich György korábbi polgármester, alelnöke pedig a szombathelyi városházán dolgozó Kovács László. 

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában