Hagyaték

2023.08.04. 07:00

A kántortanító üzen - Bemutatták a Harasztifalu története című könyv második részét

A Völgyes 100 sorozat záróeseményén mutatták be a Harasztifalu története című könyv második részét, amely Völgyes Ferenc hagyatékát tartalmazza.

Tóth Judit

Vámosiné Völgyes Márta és Bálint Csaba a bemutatón

Forrás: Szendi Péter

Néhai Völgyes Ferencnek tavaly díszpolgári címet adományozott az önkormányzat, szülőházán emléktáblát avattak. Az egyház ünnepi szentmisével emlékezett a hitéhez mindig hű kántortanítóra és közéleti emberre. A Völgyes Ferenc által létrehozott helytörténeti gyűjtemény is tavaly talált új otthonra a felújított elemi iskola épületében. Mindez jelzi: a település nem felejtette el Völgyes Ferencet, akinek hagyatékából készült a Harasztifalu története második része. – A kötet a rendszerváltás előtti időkben édesapám által összegyűjtött, a falutörténethez kapcsolódó írások, néprajzi jelentőségű dokumentumok gyűjteménye. Ahogy egy faluból elszármazott ismerős fogalmazott: az akkori fiatalság életének egy darabja. A könyv hátoldalán található mottó ma is aktuális: „A múlt megismerése, a hagyományok ismerete békét, örömöt és harmóniát hoznak az emberek életébe” – mondta a bemutatón Völgyes Ferenc lánya, Vámosiné Völgyes Márta, megköszönve a munkát a szerkesztőnek, Bálint Csabának, aki a kötetet a 785 éves Harasztifalunak és 70 éves könyvtárának is ajánlotta. A tiszteletpéldányokat Vámosné Marksz Mária polgármester vette át, köszönetét kifejezve az értékőrző tevékenységért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában