Aggasztó az állapot

2023.08.07. 18:00

Állásában romlik a régi rumi fűtőház épülete - Mi lesz így a sorsa?

Egyre aggasztóbb a régi rumi vasúti fűtőház állapota – hívta fel szerkesztőségünk figyelmét Vargáné Fehér Ágnes. Az önkormányzatnál is érdeklődtünk: jut-e forrás az épület helyreállítására.

Tömböly Ágnes

Forrás: Unger Tamás

Az elmúlt években számos kiállításnak is otthont adott az egykori rumi vasúti fűtőház, amit a 2000-es években felújítottak és kerékpáros pihenőhelyként is használtak. Vargáné Fehér Ágnes néhai férje, Varga Károly Gyula néprajzi gyűjteményének tárolására és kiállítására is használták a létesítményt, a bérleti szerződést azonban egy idő után felmondták. Több közösségi és kulturális programot szerveztek, volt, hogy az adventi gyertyagyújtásokat is ott tartották. Az ingóház azonban az elmúlt években olyan állapotba került, ami veszélyessé is tette a használatát – erről is beszélt szerkesztőségünknek Vargáné Fehér Ágnes.

- Azért is fontos lenne az épület állagmegóvása, mert nemzeti értékhelynek nyilvánították – erre is felhívta a figyelmet az asszony, aki korábban közmeghallgatáson is megfogalmazta aggodalmait. - Több falubeli felajánlotta a segítségét a szükséges a munkálatok elvégzéséhez, összefogással megmenthető lenne az épület, ha az önkormányzat részéről is meg lenne a szándék – fejtette ki Vargáné Fehér Ágnes.

Ismert, Szombathely és Rum között 1894 végétől 1974-ig működött a vasútvonal, a végállomáson fűtőház és kút üzemelt – erre emlékeztet az épület.

Megkerestük az ügyben Beni Ferencet, a polgármester nem lepődött meg, hiszen ismert előtte a probléma. - Az önkormányzat költségvetéséből lefestettük a faburkolatot, néhány hibát kijavítottunk – tájékoztatott a településvezető. Megtudtuk, a 2000-es években egy "ráncfelvarrás" történt, a tetőt és az ablakokat nem szigetelték, mindez pedig hozzájárult ahhoz, hogy az épület állaga gyorsabban romlott az elmúlt esztendőkben. Csőtörés is volt, de a ház falai egyébként is vizesednek – erről is szólt Beni Ferenc, aki úgy látja: több tízmillió forintba kerülne a renoválás, ám azt a falu költségvetéséből nem tudják biztosítani, és pályázati forrást sem találták e célra.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában