Oklevelet vehettek át

2023.08.29. 19:30

Bázisiskolák lettek - Szombathelyen tájékoztatták az igazgatókat az új tanév feladatairól

Szakmai tanévnyitó konferenciára várták a Vas vármegyei oktatási intézmények képviselőit, tankerületi igazgatókat és a települések polgármestereit az ELTE Savaria Egyetemi Központ Dísztermébe kedden. A szakmai előadásokat követően az Oktatási Hivatal pályázatán Bázisintézményi címet nyert hét intézmény képviselői vehettek át oklevelet.

Polgár Patrícia

A bázisiskolák igazgatói oklevelet vehettek át a rendezvény zárásaként

Forrás: Szendi Péter

Az Oktatási Hivatal a Belügyminisztérium és a Klebelsberg Központ közreműködésével, a Pedagógiai Oktatási Központok bevonásával a 2023/2024- es tanév elején országos szakmai tanévnyitó rendezvénysorozatot szervez, melynek Vas vármegyei helyszínét az ELTE Savaria Egyetemi Központ adta kedden. A konferencián köszöntőt mondott Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa. 

– Nagy öröm számomra, hogy idén is intézményünk adhat otthont a szakmai konferenciának, hiszen a nyugat-magyarországi régióban a Savaria Egyetemi Központ a pedagógusképzés centruma. Idén is több mint 300 pedagógusjelölt kezdi meg tanulmányait az intézményben – emelte ki beszédében. Az önkormányzat nevében dr. László Győző, Szombathely alpolgármestere üdvözölte a konferencia résztvevőit. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke. 

A szakmai tanácskozáson a Belügyminisztérium részéről dr. Lebanov József, az EmmiKöznevelési Stratégiai Főosztályának vezetője, az Oktatási Hivatal részéről Sipos Imre, a hivatal elnökhelyettese, a Klebelsberg Központ képviseletében Pánczél János, a központ köznevelési főosztályának vezetője és a Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ részéről Boczkó-Fenyvesi Sarolta pedagógiai referens tartott előadást az új tanévet érintő témákban. 

Az iskolavezetők tájékoztatást kaptak egyebek mellett a pedagógusok foglalkoztatásában történő változásokról, a 2024. január 1-jén életbe lépő új életpályamodellről, a várható béremelések részleteiről, a 2023–2024-es tanév rendjéről és főbb feladatairól, a teljesítményértékelés menetéről, a tanárképzés átalakításáról, a Nemzeti alaptanterv változásairól, az Országos kompetenciamérés fejlesztéseiről, az idei mérés menetéről, a tanfelügyeleti feladatokról és szakmai ellenőrzésekről. Emellett szó esett a lemorzsolódási jelzőrendszer működéséről, az Oktatási Hivatal tartalomszolgáltatási rendszeréről, a jelenlegi tankönyv- és tananyagfejlesztésekről, az őszi és tavaszi érettségi vizsgák rendjéről, az államilag elismert nyelvvizsgákkal kapcsolatos új szabályokról és a felsőoktatási felvételi változásairól. 

Terítékre kerültek még a tanévben megtartható témahetek, az Ukrajnából menekült tanulók befogadásának témaköre, az allergiás reakciók kezelésének menete és az iskolai erőszak megelőzését támogató intézkedések is. A rendezvény végén átadták az Oktatási Hivatal által kiírt bázisintézményi pályázatban, a 2023–2026. közötti időszakra Bázisintézményi címet elnyert intézmények számára az okleveleket. 

A korábbi, 2020–2023 közötti időszakban tíz vasi intézmény volt a cím birtokosa, akik rengeteg online és jelenléti rendezvényt, szakmai foglalkozásokat szerveztek. Ezentúl vármegyénkben hét intézmény – Aranyhíd EGYMI, Dr. Nagy László EGYMI Általános Iskola, Beszédjavító Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium; ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium; Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola; Őriszentpéteri Általános Iskola; Kanizsai Dorottya Gimnázium; Vasvári Általános Iskola – nyerte el a címet. A okleveleket az intézmények igazgatói vették át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában