Gyász

2023.08.20. 07:00

Elhunyt Marosfalvi Antal

Kilencvenharmadik életévében elhunyt Marosfalvi Antal. A festőművészre, a Szombathelyi Képtár egykori restaurátorára az intézmény közösségi oldalán is emlékeztek.

Vaol.hu

Marosfalvi Antal festőművész 2022.09.08-án

Fotó: Szendi Péter

Marosfalvi Antal 1931-ben Szombathelyen született. "Életében és pályáján a fordulatot a Szombathelyi Képtár alapítása hozta el. A műszaki pályát elhagyva, intenzíven bekapcsolódott az új szerzemények restaurálásába. A nyitást megelőző hónapokat pályája legszebb és leghasznosabb időszakának tekintette, hiszen közel 200 jelentős, ám szinte romos festményt kellett bemutatható állapotba hoznia. Az 1985 utáni éveket a Savaria Múzeumtól átvett, ugyancsak megviselt művek helyreállításával töltötte, s ezeket a képeket 1987-ben kiállításon is bemutatta. Munkáival összesen több mint 50 egyéni és 120-nál is több csoportos kiállításon ismerkedhetett meg a közönség. Műveit közgyűjtemények, egyházi intézmények, templomok őrzik. 
A Szombathelyi Képtárban töltött 35 év alatt felbecsülhetetlen értékű munkát végzett: 1100-nál is több műtárgyat restaurált, a saját gyűjtemény és időszaki kiállítások darabjait" - írták a Szombathelyi Képtár közösségi oldalán.. 
Majd úgy folytatták: "Életében az önálló festői pálya és a restaurátori munka jól kiegészítette egymást. Ez utóbbit olyan szolgálatnak tekintette, amely toleranciára és megértésre tanít mások gondolatai és munkája iránt. Meggyőződése volt, hogy a mindenkori divat követése helyett a saját útját kell járnia. Ez az út itt, ezen a világon véget ért, de mindaz, amit magas szakmai színvonalon, etikus alkotói szemlélettel, emberi tartással létrehozott, velünk marad.  Emlékét megőrizzük!" - írták.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában