Karnevál 2023

2023.08.27. 20:00

Római szertartás szerint zárult az idei karnevál - Kőkemény harc, vásározás, gyerekzsivaj, lazulás és líra – mind belefért - fotók, frissítve

Hozza a mindenki által elvárt, megszokott formáját és ugyanakkor mégis minden évben egy kicsit megújul – ilyen a Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely egyik legnagyobb hazai és nemzetközi érdeklődést kiváltó rendezvénye.

Vaol.hu

A második napon Halász Bence integetett a bigáról: ő az igaz győztes!

Fotó: Unger Tamás

Az isteneknek bemutatott hálaadó szertartással búcsúzott az idei Savaria Történelmi Karnevál. Dr. Nemény András polgármester a Főtéren felállított színpad tövében fogadta a palotaőrséget és az I. századi légiót, amely egyébként idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A hálaadó szertartás főpapja Sosztarics Ottó régész-muzeológus volt, aki a legionáriusok körében a polgármesterrel együtt végezte el a hálaadó szertartást. 

A rómaiak ugyanis az istenek vált vagy valós szándéka szerint intéztek minden fontos eseményt, a szerződéskötéstől kezdve a háborúba indulásig. Az isteneknek kösöznték meg, ha egy esemény sikeresen végződött. Az ünnepi játékok szintén az istenek akarata szerint zajlott, Sosztarics Ottó a főpap szerepében elmondta: „egvizsgáltam az összes földi és égi jelet, és láttam, hogy a savariai játékok elnyerték az istenek és Jupiter tetszését. Ezután bemutatták az áldozatot valamennyi savariai polgár jólétéért, a polgármester pedig lezárta az idei történelmi játékokat.

Korábban írtuk:

Egyvalamiben ez a rendezvény biztosan különbözött az elmúlt évekbeliektől: az égiek kegyeibe fogadták a résztvevőket, és nemhogy csihi-puhival, de még egy futó záporral sem kellett megküzdeniük sem az árusoknak, sem a fellépőknek, sem a kíváncsiskodóknak. Helyette talán egy kicsit több volt a szalmakalap, a baseballsapka és a kezekben a jeges italok, legyezők. Sokfelé jártunk, sok rendezvényre bekukkantottunk. Összegezni nehéz, helyette álljon itt néhány igazán emlékezetes pillanat – a teljesség igénye nélkül. Talán nem vitás, hogy a karneváloknak egyik legtipikusabb látványossága a katonai erő megmutatása, a viadal.

Ennek megtapasztalására pedig a legjobb alkalmat a Történelmi Témaparkban zajló haditornák adják. A kínálatból hadd emeljük ki Kassai Lajost és tanítványait, akik több alkalommal tartottak bemutatót a témaparkban. A Savaria Karneválnak évtizedek óta viszszatérő vendége a világhírű lovasíjász, többszörös Guinness-rekorder – csapatával az idén is lenyűgözték a lelátót megtöltő közönséget. Embertől és lótól is nagy fegyelmet követel a lovasíjász harcmodor, a technikai tudás és a művészet keveréke, amit 35 éven keresztül fejlesztett ki, és újabb és újabb generációknak tanított meg Kassai Lajos. A Ferences-kertben előbb mint gyalogos íjászok mutatkoztak be, utána lóról lőttek álló, mozgó célpontokra. A folytatásban a vasi Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület bemutatóján a 9–10. század, a honfoglaló magyarság és a korai Árpád-kor időszaka – viseletei, páncélzata, fegyverzete, alaki és formációs gyakorlatok, páros és csapatküzdelmek – elevenedtek meg. 

A harcok színterétől nem messze, a Gayer parkot ezúttal is a gyermekek vehették birtokba: a Kalandvárban bevallva, vagy sem, a szülők és a nagyszülők is mindig szívesen múlatják az időt, olyan sok a látványosság, az aktivitásra lehetőséget adó játék, verseny, kézműveskedés. Nem beszélve a műsorokról: szombaton épp Bognár Szilvi koncertjére toppantunk be. 

A „mi lányunk” – a gencsapáti Népdalstúdióból indult – előadásából árad a derű, a fény, a mosoly. Többféle népzenével beoltott dalaival magával ragadja a közönséget, vele dúdol, játszik, táncol a pázsiton szanaszét pöttyögetett apró nézősereg. Aztán szombat délután útnak indult az igazi cukiságbomba: a gyermekek pónifogat által vezetett felvonulása. Több tucatnyi római ruhába öltözött óvodás és kisiskolás élte át a városon végigvonulva, milyen büszkeség és öröm Savaria polgárának lenni. És vehetjük sorba a helyszíneket. A Zsidó udvart Péterfy Borival és más, mámorítóan édes vagy fanyarkás műsoraival, a mindig nyüzsgő Borok utcáját és Sörkertet, ahol lehetetlen ismerősök felfedezése nélkül végighaladni, a Művészetek utcáját, ahol a kézművesek portékái mellett muzsikából is különlegesebb csemegéket kóstolhattunk. 

Vagy a Bajnokok terét, ami az idén először sportéletünk kiválóságait is behozta a karneváli attrakciók közé. Köztük a nem is akármilyen kiválóságot: Halász Bencét, városunk újdonsült kalapácsvető világbajnoki bronzérmesét, akit a szombat esti felvonulás résztvevőjeként is éljenezhetett a közönség. Viva Savaria, Viva sikerek, örömök és élmények, jövőre újra találkozunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában