Helyi közélet

2023.08.28. 18:59

Igazodási pont a nyári gyakorlat - Kijött a 2023/24-es szakképzési tanév rendje

A következő tanévtől a szakképzés sajátosságaihoz igazodnak a szakképzési intézmények tanévei, közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). A legfontosabb különbség, hogy a szakképzésben a tanulók nyáron szakmai gyakorlaton vesznek részt, amit eddig a közneveléssel megegyező tanrend nem vett figyelembe.

Vaol.hu

Az új rendszer bevezetését olyan, a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják, mint a nyári szakmai gyakorlat vagy a duális képzés. A 2020-ban megújított szakképzési rendszer célja, hogy a fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert, ehhez pedig elengedhetetlen a korszerű, biztos alapokon nyugvó szakmai gyakorlat. A korábbi szabályozás szerint a szakképző intézményekben megegyezett a tanév rendje a köznevelési intézményekével, azonban a szakképzési törvény 2023 tavaszi módosításával lehetőség van arra, hogy a szakképzésben is önálló jogszabály határozza meg a tanév, a tanítási év rendjét – közölte a tárca, hozzáfűzve, a szakképzési tanévrend bevezetését a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják. 

A legfontosabb különbség, hogy a szakképzésben a tanulók nyáron szakmai gyakorlaton vesznek részt, amit eddig a közneveléssel megegyező tanrend nem vett figyelembe. A tanítási év a szünetek beszámításával 179 tanítási napot jelent, ezenfelül az oktatói testület hat munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhat fel, amelyből egy tanítás nélküli munkanap programjáról a diákönkormányzat dönthet, egy tanítás nélküli munkanap pedig kizárólag pályaorientációs célra használható fel. 

A rendelet értelmében a szakképzésben a 2023/2024- es tanévben a tanítási év 2023. szeptember 1-jétől, péntektől 2024. június 14-ig, péntekig, az utolsó évfolyamon 2024. május 3-ig, péntekig tart. Az őszi szünet 2023. október 27., péntektől november 6., hétfőig, a téli szünet december 20., szerdától 2024. január 2., keddig, a tavaszi szünet pedig 2024. március 27., szerdától 2024. április 3., szerdáig tart. A tanítási év első féléve 2024. január 19-ig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában