Kenyérsütés

2023.08.06. 15:04

Kenyér kovászból, szívből - A harmadik csepregi verseny, nagy sikerrel

A Kovászolók Társasága harmadszor rendezte meg az amatőr kenyérsütők versenyét Csepregen. Ezúttal húsz nevezés érkezett, a gyerekeknek pedig rajzpályázatot hirdettek.

Horváth László

Fotó: Unger Tamás

Szépen sorban adták le a háziasszonyok, lelkes férfiak a kovásszal készült, illatozó kenyereket szombaton a csepregi művelődési ház alulájában. Nevezni két kategóriában, fehér, illetve az egyéb (magos, félbarna, burgonyás) lehetett. A Módos Henrietta, Soproni Zoltán, Soproni Attila alkotta zsűri folyamatosan kóstolta a vekniket. A verseny támogatói között Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke is szerepelt. A fődíjat – egy dagasztógépet – Tájmel Tamás ajánlotta fel, illetve sok lisztet kaptak Bodorics Páltól.

Nem sokkal dél után eredményt hirdettek. Az idei mustrára összesen húszan neveztek, volt, aki nem egy, hanem öt különböző ízesítésű kenyeret is hozott. A helyiek mellett Szombathelyről, Kemenesaljáról, Bükről is érkeztek versenyzők. Összehasonlításképpen: az országos hírű veszprémi kenyér lelelke fesztiválon 32 kenyér versengett, Csepregen 30.

Idén a legfinomabb fehér kenyeret Törökné Király Nikolett sütötte meg. A második Laczkovics Endréné, a harmadik pedig Berger Otília kenyere lett. Különdíjat Viola Ágnes, Beni Judit és Tajmel Péterné Brigi kapott. Az egyéb kategóriát Horváth Jázmin nyerte meg, Kovács Irén második, Török-Király Nikolett a harmadik helyezést ért el. Különdíjban Sinkoviczné Szabó Katalin, Tóth Lúgosi Nikolett, Alföldiné Puskás Tímea részesült.  

Fotó: Unger Tamás

A szervezők a gyerekeknek rajzpályázatot hirdettek. Így szerették volna őket megismertetni, közelebb hozni a kovászos kenyérhez. Több mint 40 alkotás érkezett, volt, aki lerajzolta a malmot, a helyi pékségét, a búzaföldet.  

– A családunkban szinte naponta sütünk kovászos kenyeret – Tajmel Péterné Brigi. – Sokszor még azon melegében elfogy, de ekkor sem esek kétségbe, mindig van otthon vésztartalék. A kovásszal részben egészségi okok miatt ismerkedtem meg. A végeredményt látva nagyon is megéri ezzel foglalkozni.  

A verseny főszervezőjétől, Tájmelné Tóth Máriától megtudtuk: a Kovászolók Társasága ma is aktív, rendszeresen hívják őket előadásokat tartani. A kíváncsi kezeket megtanítják a kenyeret sütni. – Ilyenkor kicsit visszanyúlunk az ősi időkhöz, amikor az asszonyok otthon készítették a kenyeret. A kovászos kenyér alapja a liszt, a víz, a kovász, a só – mondta Tájmelné Tóth Mária.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában