Példa a jelenben is

2023.08.30. 19:40

Kőszeg ostromának 491. évfordulóján emlékeztek - fotók

A város 1532. évi török ostromának befejezésére emlékeztek szerdán a Jurisics-vár udvarán. Az ostromnapok záróeseményén Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament képviselője mondott ünnepi beszédet.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Magyarul, horvátul és németül is köszöntötte a megjelenteket Básthy Béla polgármester és az esemény szónoka, Hidvéghi Balázs is. Utóbbi a hagyomány, az értékek és a haza fogalmakat emelte ki beszédének elején, majd hangsúlyozta: a hősiesség nemcsak az adott pillanatban érték, hanem üzenet és erőforrás is a jövőnek, az utódoknak. Felidézve a közel 500 éve Kőszegen történteket, a várvédők erejéről, bátorságáról, kitartásáról úgy nyilatkozott: példa a jelenben is.

– Veszélyek korában élünk ma is. Minden körülmények között készen kell állnunk, és saját erőnkre alapozva megvédenünk magunkat. Erőt kell merítenünk történelmünkből, így az 1532-es ostrom visszaveréséből is – mondta. Kőszegről úgy fogalmazott: biztos pont hazánkban. Jurisics-kapitányt idézte: „Ameddig a város tartja magát, addig a vár is”, és párhuzamot vont: „Ameddig Magyarország tartja magát, addig Európa is.”

Koszorúzással ért véget a megemlékezés. Közreműködött a Peruska Mária Kórus, a Magyar Honvédség Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred katonái, valamint magyar és osztrák bajtársi egyesületek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában