Áldás

2023.08.14. 18:33

Mária mennybevétele – Vaskeresztesen felelevenítették a virágszentelés hagyományát - fotók

Augusztus 15-én ünnepeljük Nagyboldogasszony, vagy Mária mennybevételét. A katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe egyúttal Magyarország védőszentjének napja, ami összekapcsolódik a virágszentelés, -áldás hagyományával. Vaskeresztesen a régi, szép tradíciót hívták életre hétfőn, és szeretnék majd továbbörökíteni. Az esti szentmisén a házi oltárnál elhelyezett virágcsokrokat Köbli Tamás plébános áldotta meg.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

A Biblia szerint Mária szerette a virágokat. Amikor a Megváltó anyja mennybe vétetett –a földi létből testben és lélekben a mennyei boldogságba jutott –, sírja körül virágillat – rózsa és liliom – terjengett. Amint Hatosné Németh Valériától, a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől megtudtuk, Nagyboldogasszony ünnepén magyar és német falvakban egyaránt élt a virágszentelés vagy virágáldás szokása. – Mezei, kerti vagy gyógynövényekből készültek a csokrok, amelyeket az asszonyok, lányok és gyerekek vittek magukkal a templomba. A csokrokban hét, esetleg kilenc eltérő fajta gyógynövény volt a kamillától kezdve a cickafarkon, levendulán át egészen a szilváig. A gyógynövénycsokrokat a szentmise közben a pap megszentelte, majd a menet után hazavitték azokat és a mestergerendára akasztva kiszárították, hogy az épületet magát és az ott lakókat óvják a bajoktól, mint a villámcsapás vagy a betegségek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában