Megemlékezés

2023.09.10. 13:54

A katonai ejtőernyőzés úttörői előtt tisztelegnek – emléktáblát avattak a repülőnapon

Családi nyílt napot szervezett hétvégén a Szombathelyi Repülőklub. Vasárnap délelőtt emléktáblát avattak a Söptei úti repülőtéren, amit katonai ejtőernyősugrás követett.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége egyik kiemelt feladata a katonai ejtőernyős hagyományok ápolása – ennek részeként avattak emléktáblát a katonai ejtőernyőzés úttörői előtt tisztelegve. A szervezet elnöksége nevében Boda József nyugállományú vezérőrnagy, aranykoszorús ejtőernyős tiszt köszöntötte a megjelenteket – önkormányzati, honvédségi, rendvédelmi, társadalmi szervezetek képviseltették magukat az avatáson, és egykor a Szombathelyen felderítő zászlóaljnál szolgálatot teljesítő katonák is jelen voltak. 

Mint mondta, az első magyar katona, aki önként hajtott végre ejtőernyős ugrást, Poppe Kornél százados volt, aki 1918. január 16-án egy tüzérségi megfigyelőballonból, az 1. világháború olaszországi frontszakaszán. A továbbiakban a magyar ejtőernyőzés történetének rövid ismertetőjét adta. Ma Szolnokon, Debrecenben és Kecskeméten vannak ejtőernyős katonai alakulatok, mondta. Vasárnap Szolnokról érkezett helikopter ejtőernyősökkel a szombathelyi reptérre.

A két nap alatt a reptérre kilátogatók földi és légi programokban is részt vehettek. Géptípusokkal ismerkedhettek; a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör korabeli egyenruhát viselő tagjai jóvoltából pedig hatástalanított fegyvereket, lövegtorony-imitációt, hatástalanított 2. világháborús aknavetőt is láthattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában