Őzpörkölt vasi dödöllével

2023.09.15. 14:38

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. főzésben is dobogós

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. összeszokott csapata idén nemcsak a közönség elismerését élvezhette, hanem a neves szakmai zsűrit is meggyőzte. A 16. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon, a Fejér megyei Soponyán a Vadételek asztala – ŐZ kategóriában 3. helyezést szereztek, pavilonuk és a vendégasztalunk díszítését, a tálalás eleganciáját, és csinos kolléganőink kedves kínálását GASZTRODIZÁJN különdíjjal jutalmazták.

Cseh-Egyed Bernadett

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Közösségi oldalán tett közzé beszámolót az eseményről. Mint írják, a vadhúsfogyasztást népszerűsítő rendezvény hagyományosan a vadászhimnusz eléneklésével kezdődött. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke üdvözlő levelét kabinetvezetője olvasta fel: „Köszönet illeti a vadásztársadalmat, akik nemzetünk asztalát erdeink, mezeink, a Teremtő bőkezű kincseivel terítik. Ez a fesztivál is bizonyságát adja: vadászközösségünk felelősen gazdálkodik messze földön híres vadállományunkkal, ami kimeríthetetlen éléskamrája hazánknak, de bőven jut belőle más népek asztalára is. Évezredes vadászati kultúránk gazdagsága vadételek sokaságát kínálta a királyi udvartól a földet művelő ember asztaláig.” 

A házigazda VADEX Zrt. vezérigazgatója, Majoros Gábor az állami erdőgazdaság 70 évének eredményeit emelte ki köszöntőjében, és szólt arról, hogy a vadgasztronómiai fesztivál 2007-ben háziversenynek indult, mára országos, és nemzetközi ünnepe az ágazatnak. Idén 50 főzőcsapat, 6-7000 látogató, és 300 szakács vett részt az eseményen. Számtalan színpad, szabadtéri gyermekprogram, vásárosok várták a közönséget. 

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a vadászat tradicionálisan a magyar kultúra szerves része, az adalékmentes vadhús pedig kiváló alapanyaga az egészséges étkezésnek. 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. pavilonja előtt már az ételek elkészülte előtt sorba álltak az érdeklődők, köztük olyanok, akik évről évre Dezső Vilmos kerületvezető vadász évszázados családi receptje alapján készült zsemlegombóccal és zamatos áfonyaöntettel tálalt őzvadasért jönnek.  

Vasi dödöllével és ízletes paradicsomsalátával kínált őzpörköt is pillanatok alatt elfogyott. Mindkét ételt a versenyszabályzatban rögzített mennyiségben készült. 

A neves szakmai zsűri elnöke, Ferenczi István, Venesz- és életműdíjas mesterszakács, a Szabadtűzi Lovagrend főkancellárja értékelésében kifejtette: idén különösen nehéz dolguk volt, hiszen a csapatok magas színvonalú ételeket készítettek és a tálalás is kiváló volt.  

Köszönjük a közönség és a zsűri elismerését, a többi főzőcsapat barátságát.  

A Dezső Vilmos kerületvezető vadász csapatának tagjai voltak: Dezső Vilmos, Berta Tamás, Bertók Bernadett, Bertók Bíborka, Bertók Boglárka, Kovács Henriett, Nemes Piroska, Szabó Lajosné (Kati), Tangl Jusztina, Török Ramóna, Zsoldos Csaba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában