Konferencia

2023.09.19. 17:45

Az akadályokból élményt kell létrehozni - A rábai vízi turizmus fejlesztése volt a téma Csörötneken

A rábai vízi turizmus fejlesztése volt a témája annak a konferenciának, amelynek a csörötneki szőlőhegyen található Ciszter-kilátó adott helyet. Az összejövetelen elhangzott: míg az előző uniós ciklusban a vízitúra megállóhelyek fejlesztésére volt lehetőség, most a vízi útvonalak átjárhatóságának biztosítása a kiemelt feladat.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A házigazda település nevében Kocsis Zsolt polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a környékbeli városok, falvak polgármestereit, a hatóságok képviselőit, valamint a vízitúrázással foglalkozó civil szervezetek tagjait. A felszólalók sorában első volt Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, aki nyáron - még az augusztus eleji nagy árvíz előtt - a Rábán vízitúrázott családjával, így személyes tapasztalatairól, élményeiről is be tudott számolni. Mint mondta, a túra első tanulsága az volt, hogy a Rábában - mint vízitúra útvonalban - óriási lehetőség rejlik. 

Véleménye szerint nagyon gyorsan el lehetne érni, hogy a folyón megsokszorozódjon a túrázók száma. Példaként az ősrégi zarándokutat, az El Caminot említette, amelyen 1990-ben mindössze 5000 ember gyalogolt végig, de alig harminc év alatt hatvannégyszeres emelkedést tapasztaltak, 2019-ben már 320 ezer főről lehetett beszélni. Az államtitkár kiemelte: a Rábát illetően nem települési szinten kell gondolkodni, hanem egységes brandet kell építeni, sőt arra is szükség van, hogy a folyónak "gazdája " legyen. Javasolta, hogy a 2007-ben alapított Felső Rába-menti Turisztikai Régiót töltsék meg élettel az érintettek, hiszen a következő időszakban Európai Uniós és hazai források is rendelkezésre állnak a rábai vízitúra-útvonal fejlesztéséhez. 

- Akadályokból élményt kell csinálni. Ha ez megvalósul, családoknak adhat megélhetést a víziturizmus. A kérdés már csak az, hogy merünk-e nagyot álmodni? - összegzett Révész Máriusz, egyúttal arra is utalt, hogy szükségszerű lenne vízicsúszda építése Magyarlakon és Körmenden is. A vízi turizmus fellendítése érdekében javasolta, hogy a vándortáboroknál használt sátrakat jövőre már a szezon elején telepítsék ki Szentgotthárdra, Magyarlakra, Rábagyarmatra, Csákánydoroszlóba, Körmendre és Molnaszecsődre, ezzel is segítve a túrázók elszállásolását. 

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke, a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnöke hangsúlyozta: a vármegyei önkormányzat hamarosan pályázatot ír ki a vízitúra-útvonal fejlesztésére vonatkozóan, 750 millió forint értékben. A legfontosabb feladat a vízi akadálymentesítés - mondta, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy egységes desztináció kialakítására van szükség, ami jobban eladható, és messziről is látszik. Az érintett településeknek, civil szervezeteknek egy térségként kell magukat megfogalmazni, ez lehet az alapja az egységes marketingnek, a rábai vízitúra brandjének. Zárásként hozzátette: a humánerőforrás-oldal kiemelt jelentőségű lesz a projektben, tehát nagyban számítanak a vízitúra vezetők, tapasztalt vízitúrázók segítségére. 

Kevy Albert, a Vas Vármegyei Közgyűlés tagja, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke elmondta: a TOP-os források szakmai alapon történő felosztására kell törekedni. A Rába természeti kincseire nagy hangsúlyt kell fektetni, emellett a turizmus aktív formáit össze lehetne kapcsolni - tette hozzá, majd a hajószállító trélerek hiányát, illetve az egyes partszakaszok megközelítését említette megoldandó feladatként. A konferencia második részében a településvezetők, szakmai szervezetek fogalmazták meg javaslataikat.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában