Látványfőzéssel és ételkóstolóval

2023.09.12. 17:30

Gombák földjén a szombathelyi Vásárcsarnokban - fotók

Gombák földjén címmel nyílt kiállítás a Vásárcsarnokban kedden. A vándortárlat ember nagyságú gombák, különböző dekorációk, tájékoztató táblák segítségével mutatja be az erdő húsának is hívott élőlényeket.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A debreceni Természettár tulajdonát képező anyag bemutatkozott már a fővárosban, Pécsett és most Kaposvárról érkezett Szombathelyre.  - A 2021-ben megújult Szombathely Városi Vásárcsarnok egyik fő projektcélja éppen ez volt: a piac közösségi térré, agorává alakítása. Erre több példa volt az elmúlt időszakban, ez a kiállítás azért egyedi, mert egyben a vásárcsarnokok közötti szakmai együttműködés egyik ékes bizonyítéka is – mondta a megnyitón Polákovics Marietta igazgató. A vándorkiállítás után már most nagy az érdeklődés: beillesztették az Aktív Időskor programba, továbbá több óvodai és iskolai csoportot várnak ide a következő két hétben. 

A megnyitó apropóján a Kalauz-házaspár látványfőzéssel és ételkóstolóval várta az érdeklődőket. Helyben egy pirítósra kenhető gombás-velős krém készült, de gombás tésztát, gombalekvárt, hideg gombasalátát is kínáltak az arra járóknak. Utóbbi alapja a gombasavanyúság, amelyet a majonéz tesz teljessé. - Gombából nem csak levest és pörköltet lehet készíteni. Magyarországon redukálódik a gombafogyasztás a termesztett gombákra, főleg a csiperkére és a laskára, pedig nem kellene így lennie – mondta Kalauz József gombaszakértő, aki azt vallja: ha egy éven át minden reggelire, ebédre és vacsorára is csak gombát fogyasztanánk, akkor is készülhetne mindegyik alkalomra másik étel. Akit érdekel, annak szívesen adnak tanácsot, receptet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában