Először Szombathelyen

2023.09.27. 07:00

Levéltári vándortárlat Szombathelyen - A szlovén nemzeti és egyházi levéltárak gazdag történeti anyagából nyílik kiállítás

Különleges vándortárlatnak ad otthont az MNL Vas Vármegyei Levéltára: a szlovén nemzeti és egyházi levéltárak gazdag történeti anyagából összeállított kiállítást Magyarországon Szombathelyen mutatják be először.

Polgár Patrícia

A megnyitón a Szlovén Népdalkör énekelt

Forrás: Unger Tamás

A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltára, a Magyarországi Szlovének Szövetsége és a Szombathelyi Szlovén Önkormányzat szervezésében Szombathelyre látogathatott a Szlovén Köztársaság Levéltára által összeállított Levéltárak – az emlékezet kincstárai című kiállítás. A tárlat a vasi levéltáraban megtekinthető, 25 tablón, 16 témacsoportban válogat a 9-20. századi, Szlovéniához köthető iratokból. Összesen 140 dokumentum reprodukciója címmel, keletkezési idővel, rövid tartalmi összefoglalóval és az eredeti dokumentum őrzési helyével olvasható a tablókon szlovén és angol nyelven.

A vándorkiállítás 2015 végétől kezdve járja Szlovénia nagyobb városait, de már Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában és Romániában is megtekinthető volt. Magyarországon elsőként Szombathelyre érkezett meg. A kiállításon Dubravka Sekoranja, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja szavait Soós Brigitta, a konzulátus munkatársa tolmácsolta. Mint elmondta, az országok közötti kapcsolatot intézményeik együttműködése is erősíti, ennek szép példája a most megvalósult kiállításmegnyitó. Szavait követően dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt, aki a felek figyelmébe ajánlotta az INTERREG-projekt keretében megvalósuló pályázatokat a közösen gondolkodás jegyében. A tárlatot dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója nyitotta meg, aki vallja, ami a levéltárban nem fellelhető, az szinte nincs is. 

Mint fogalmazott, a tablókon felvonultatott költészeti anyagok, réz- és fametszetek, pecsétek, oklevelek, anyakönyvek is bizonyítják, a levéltárakban az adathordozók legszélesebb skálája megtalálható. A legfontosabbak mégis az utókor számára az ezeken megőrzött adatok. A tárlatot dr. Andrej Nared, a Szlovén Köztársaság Levéltára megbízott igazgatója mutatta be a megjelenteknek. Megtudhattuk tőle, hogy a szlovéniai – területi, történeti és egyházi – levéltárak különös gazdagságáról adnak tanúbizonyságot a kiállított tablók, melyeken középkori oklevelek, kézzel írott kódexek, kataszteri anyagok, tervek, fényképek, képeslapok, digitális feljegyzések őrzik a nemzet emlékezetét, felölelve a 9. századtól a máig terjedő időszakot. A tablókhoz Mukicsné Kozár Mária, a Szombathelyi Szlovén Önkormányzat elnöke készített magyar nyelvű fordítást. A megnyitón szlovén dallamaival közreműködött a szentgotthárdi Vidám Kvintett Szlovén Népdalkör, majd levetítették a Kekec című szlovén filmalkotást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában