FUEN

2023.09.12. 10:00

Megtartották az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója kongreszszusát

Pécsett tartották az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója kongreszszusát. Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke is részt vett az eseményen.

Tóth Judit

Holecz Károlynál a szó a konferencián

Forrás: OSZÖ

Az 1949-ben alapított Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója – röviden FUEN – az őshonos nemzeti kisebbségek, nyelvi közösségek legnagyobb ernyőszervezete, amelynek több mint száz tagszervezete van 36 országból. A legutóbbi kongresszust – a hatvanhetediket – Pécsett tartották, ahol Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tartott beszédet: – A nemzetiségi közösségek különös értékeket rejtenek. Amikor a nemzeti kisebbségek érdekében emelünk szót, akkor azokat a lelki valóságokat védjük, amelyek őseink bölcsességét őrzik – mondta. A találkozón részt vett Holecz Károly, az 1995-ben alapított Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, aki a kulturális autonómiáról beszélt, de érintette a szlovén kisebbség elmúlt harminc évének történéseit is. Beszélt többek között a Magyarországi Szlovének Szövetsége működéséről, a kulturális csoportokról, valamint az intézményrendszerről, külön kiemelve az iskolákat és óvodákat, valamint a Rádió Monostert. Szó esett a népszámlálásról is, amelynek még nincs meg az eredménye, de reményeik szerint ezúttal magasabb lesz a száma azoknak, akik szlovénnek vallották magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában