Akkor megyünk át, ha odaérünk

2023.09.21. 14:04

Örvendetes: Magyarszecsőd népszerű település, talán nincs is a faluban üres ingatlan

Mi újság a településen? – megkérdeztük Károlyi Gyula polgármestert. Sok más mellett kiderült: a település népszerű, talán nincs is üres ingatlan. Sok az eredmény – de nagy feladatok is vannak. Például a Magyarszecsődöt Körmenddel összekötő kerékpárút kiépítése.

Tóth Judit

Károlyi Gyula polgármester: „A hídon akkor kell átkelni, ha odaértünk”

Fotó: Szendi Péter

– A település cöveket vert a keresztény értékek mellett – mondta legutóbbi látogatása során V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a településre látogatva. Károlyi Gyula polgármester a közelmúlt legjelentősebb eseményéről idézte az előbbi mondatot. A falunapi rendezvény egy részét, a szombati napot augusztus elején sajnos a Rába árvize „elmosta”, ennek ellenére a rendezvény második napján több egyházi témájú felújítást is átadtak. 

Az Árpád-kori templomban restaurálták a Mária-szobrot, amelyet Kiss László esperes-plébános áldott meg, a Haranglábban pedig elhelyeztek egy Pietaszobrot, és egyházi témájú gipsz domborműveket, ezek egy állandó kiállítás részét képezik. A temetőkben található három feszületet is felújították, a felsorolt értékek Takács László nádasdi plébános és Horváth József kőfaragómester munkáját dicsérik.

– A település lakóinak, civil szervezeteinek összefogásával és az Agrárminisztérium támogatásával pótolni tudtuk az árvíz által meghiúsult rendezvényünket is egy későbbi időpontban, a magyarszecsődi búcsú keretein belül, Falunapok a kultúránk és értékeink jegyében elnevezéssel, amelyet nagy sikerrel bonyolítottunk le. Programunkat a nemzeti, vármegyei és helyi értékeinkhez kapcsoltuk. Polgármesterként ezt tartom a közelmúlt legjelentősebb helyi eseményének. Itt is szeretnénk kifejezni köszönetünket mindenkinek, aki részt vett a munkában. 

Pieta és domborművek a haranglábban
Fotó: Szendi Péter

Fontos megemlíteni a helyi civileket – a Magyarszecsődi SE-t, a Faluszépítő és Kulturális Egyesületet, valamint a Vágtázó Kenu Tábor Egyesületet – és az önkormányzat dolgozóit is, akik pótolhatatlan szerepet töltenek be falunk közösségi életében – mondta Károlyi Gyula polgármester, majd így folytatta: – Az önkormányzat anyagi helyzetét illetően nincs okunk panaszra, hiszen az elmúlt pár évben nagyon jelentős pályázati forrásokhoz jutottunk, talán elég, ha csak a szennyvízberuházást és az útfelújításokat említjük. 

Úgy gondolom, hogy jól tudtunk élni az állam által biztosított lehetőségekkel. Sajnos legutóbbi, a Jókai út aszfaltozására vonatkozó pályázatunk tartalék listára került, de bízunk abban, hogy a Magyar falu program segítségével a sportegyesület sikeresen megvalósíthatja az öltözőépület felújítását. Károlyi Gyula megemlítette azt is, hogy mindenképpen örvendetes, hogy Magyarszecsőd népszerű település, minden ház elkelt, talán nincs is üres ingatlan. 

A gyerekek Molnaszecsődre járnak óvodába, az iskoláztatás Körmenden megoldott, a szociális feladatokat társulásban látják el, az alapvető egészségügyi és egyéb szolgáltatások is rendben vannak. A közeljövő feladatait teljes egészében nehéz lenne felsorolni, hiszen rengeteg dolog vár megvalósításra, például a Szemcse híd felújítása, a falu üdvözlőtábláinak és a temetői parkoló tábláinak kihelyezése, közvilágítás bővítése, a buszmegállók kihelyezése, vagy a játszótéri eszközök felújítása, de a legfontosabb nagy feladatra is megoldást kellene találni, mégpedig a Magyarszecsőd– Körmend kerékpárút kiépítésére. A jövőt illetően – a közelgő önkormányzati választásokra utalva – a polgármester így fogalmazott: a hídon akkor megyünk át, amikor odaérünk a hídhoz. Meglátjuk, hogyan lesz tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában