Emléknap

2023.09.22. 12:39

Példátlan összefogással újult meg az emlékoszlop – Széchenyi István születésnapján ünnepeltek Kőszegen - fotók

Széchenyi-emléknapot rendeztek csütörtökön a városban. A Kőszegi Polgári Kaszinó kezdeményezésére megszépült a Széchenyi parkban található Széchenyi-emlékoszlop.

Tóth Katalin

Fotó: Ohr Tibor

Felirata szerint „Széchenyi István emlékére 1864. évben létesítették Kőszeg város polgárai a Széchenyi parkban található emlékművet.” Ennek apropóján emlékeztek az államférfire születésnapján az obeliszknél.

– Széchenyi azon ritka történelmi nagyjaink közé tartozik, akik mögött szinte teljes nemzeti konszenzus van. A Széchenyi hívónév – összefogás, egyetértés és segítségnyújtás kezdődött, hogy a helyreállítás és a megemlékezés megtörténhessen. A város polgárai, a Kaszinó és a város polgármestere jóvoltából újulhatott meg az obeliszk, fogalmazta meg az ünnepségen Csiki István, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke, és megköszönte a támogatók munkáját. Majd Széchenyit idézte: „Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk.”

Széchenyi egy gondolatára utalt Básthy Béla polgármester is, amikor arról beszélt: a világban semmi sem pusztán hasznos vagy haszontalan, sok múlik viszonyulásunkon, azon, hogy megragadjuk-e pillanatot, elfogadjuk-e a lehetőséget, élünk-e azzal. A fiataloknak is üzen a mai nap, hangoztatta.

Hol helyezkedik el a kőszegi a Széchenyi-emlékművek sorában és hogyan ünnepelte Kőszeg korábban Széchenyit – emlékező beszédében ezekre is válaszolt Orbán Róbert helytörténész.1860-ban, Széchenyi halála után szerte az országban gyászünnepélyeket rendeztek, melyeket Bécs gyanakvással figyelt. Utóbb szobrokat, -oszlopokat is állítottak az emlékére, a közelben Pusztacsaládon (Győr-Moson-Sopron vármegyében) például fogadalmi szobrot. A sorban (valószínűleg) harmadik vagy negyedik emlékhely az ország mai területén négy évvel halála után Kőszegen létesült. S a kőszegiek nem felejtették el Széchenyit: róla nevezték el például az 1876 szeptemberében megnyílt fiú és leány polgári iskolát. Reméli, hogy az emlékműnek örökkön örökké lesz gazdája, mondta végül a szónok.

Kövesdi Andrea, a Kőszegi Polgári Kaszinó titkára Széchenyi Tímea levelét olvasta fel a helyszínen. A Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke levelében úgy fogalmazott: Magyarországon a Széchenyi név máig egyet jelent a hitelességgel, hűséggel, kitartással, innovációval és fejlődéssel. Széchenyit hazafiként említette. Arról pedig, hogy ő mit tanult a „legnagyobb magyartól”, úgy felelt: kitartást, céltudatosságot és azt, hogy nem szemlélhetjük passzívan, csak magunkra gondolva a minket körülvevő világot. Széchenyi Tímea arról is beszámolt: az elmúlt napokban megalapították a Történelmi Magyar Családok Szövetségét.
Széchenyi szellemiségéhez méltón közadakozás formájában lehetett hozzájárulni az emlékoszlop helyreállítási költségeihez még a rendezvényen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában