Ausztria

2023.09.05. 15:00

Rézlázban égtek - A bányászat három évezredes múltja Burgenlandban

Burgenlandban vasat, rezet, antimont, azbesztet, szerpentint és kvarcitot is bányásztak egykoron. Németgyiróton (Deutsch Gerisdorf) 1860 és 1875 között nagy mennyiségben olvasztottak rezet.

Horváth László

Az egykoron virágzó bányászat nyomai

Forrás: ORF

A fémércek, agyagok és ritkaföldfémek napjainkban is nagy keresletű nyersanyagok. A korábbi évszázadokban sok vasat és rezet bányásztak és dolgoztak fel Burgenlandban. Mintegy 150 évvel ezelőtt Németgyirótóra a környező településekről szállítottak lignitet. Erre az itt kibányásztott réz olvasztásához volt szükség. Az egykoron működő iparra egy magas erdő emlékeztet. Ide hordák össze a szén elégetéséből hátramaradt hamut.  

Manuela Thurner régész, az ausztriai közszolgálati médiának elmondta, a 1860 és 1875 között rézpiritkemencében olvasztották a rezet. Az iparág rövid ideig virágzott, ugyanis a kemence, a lerakódások miatt másfél évtized alatt tönkrement.  

A szakember felidézte, Burgenlandban a bányászat mintegy 3000 éves múltra tekint vissza. Az évezredek során vas és a réz mellett, antimont, azbesztet, szerpentint és kvarcitot is kitermeltek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában