Összejövetel

2023.09.24. 19:08

Visszatértek a vén diákok - Ötvenéves osztálytalálkozót tartottak az egykori középiskolások Csepregen

A csepregi mezőgazdasági középiskolában 1973-ban végzettek gyűltek össze szombaton. Az ötvenéves osztálytalálkozót ezúttal is Ágh Ernő (szombathelyi egyéni önkormányzati képviselő) szervezte.

Horváth László

Fél évszázaddal ezelőtt érettségiztek. Jobbról Ágh Ernő, aki szervezi a találkozóikat

Fotó: © Cseh Gábor

 Amint az öregifjú diákok beléptek a ma már Nádasdy Tamás Technikum ajtaján, azonnal előjöttek a régi emlékek. – Visszagondoltunk 1969- re, amikor elkezdtük a középiskolát. Ötven évvel ezelőtt itt ültünk először iskolapadba. Aztán négy esztendő múlva már közösen izgultunk, ki milyen tételt húzott ki. Nemcsak a saját eredményeink, hanem az osztálytársak jegyeiért is aggódtunk – mesélte Ágh Ernő. 

– Most ismét iskolapadba ültünk, hogy meghallgassuk kivel, mi történt az öt évvel ezelőtti osztálytalálkozó óta. Nagyokat beszélgettünk. Mivel sok kollégista társunk volt, részükről még mindig kerül elő valami új sztori. Akkoriban még szombaton is volt iskola, sokat voltunk együtt. Fontos, hogy rendszeresen találkozzunk, hiszen kíváncsiak vagyunk egymásra. Amíg élünk, jöjjünk össze! – mondjuk mindig.

© Cseh Gábor
Újra beültek az iskolapadba az egykori osztálytársak
Fotó: © Cseh Gábor

 Ágh Ernő szólt arról is, milyen nagy értéke a településnek, hogy még mindig működik a középiskola. Olyan igazgatók voltak mindig, akik sokat tettek az intézményért, szívükön viselték az iskola sorsát. Az oktatásnak nagy hagyománya volt a városban, hiszen 1945-től 1962- ig, amikor megalakult a gimnázium és a középiskola, polgári oktatás működött a városban. Ötven évvel ezelőtt Csepregen volt egy gimnáziumi osztály és egy mezőgazdasági szakközépiskola. A településen működött az állami tangazdaság, a tanulók ott végezték a szakmai gyakorlatukat. Ők jelentették az utánpótlást. Az akkori osztályba járó tanulók többsége nem helyi volt, hanem vidékről érkeztek. Volt pápai, karakószörcsöki, szombathelyi, ostffyasszonyfai diák is. 

– Aki tudott, eljött az ötvenéves találkozóra – folytatta Ágh Ernő. – Sajnos a harmincfős osztályból nyolcan már elhunytak, az osztályfőnökünk, az akkori iskolaigazgató sem él már. Tervezem, hogy a napokban a temetőbe is kilátogatok. Felvállaltam, hogy rendszeresen megrendezem a találkozókat, tartom a társakkal a kapcsolatot. 

Az osztálytalálkozó résztvevőit a középiskolában Horváth Zoltán polgármester, valamint Dorner Kornél igazgató is köszöntötte. Az öregifjú diákok szombatja a helyi étteremben egy közös vacsorával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában