Október 23. - 2023

2023.10.23. 12:46

1956: A forradalomig vezető út nem volt egyforma, Csepregnek egy nehezebb sors jutott

Csepregen a promenádi Büszkeségpontnál, illetve az emléktáblánál tartották hétfőn a megemlékezést. Horváth Zoltán polgármester beszéde után Radics Patrik Rómeó szavalt, közreműködött Csepreg Város Fúvószenekara, majd közösen koszorúztak.

Horváth László

Illusztráció!

Forrás: MW/archív

Fotó: Bach Máté

Horváth Zoltán polgármester megemlékező beszédében kiemelte: 1956 kétségkívül a magyar történelem megkerülhetetlen fejezete és ilyenkor az egész ország megemlékezik. Viszont a forradalomig vezető út nem volt egyforma minden település számára. Csepregnek is egy nehezebb sors jutott, amely miatt fájdalom és büszkeség keserédes keverékével gondolhatunk vissza városunk akkori lakóira.  

„Az ÁVH Szombathelyi Osztálya 1950. augusztus 2‒21. között felmérést készített a megye huszonnégy, „reakciósnak” tartott településéről. A legnegatívabb képet a tanácstörvény előkészítése során Vas megyéhez csatolt korábbi járásközpontról, Csepregről rajzolták meg.” - idézi fel Jobst Ágnes történész. Az 1951 tavaszán „fegyveres összeesküvés” címén megindított perben hetvennél több ember ellen folytattak vizsgálatot, harminckét személyt tartóztattak le. Az elsőfokú tárgyalás során a vádlottakra összesen 240 év börtönbüntetést szabtak ki és három halálos ítéletet hoztak. Az ügy azonban a súlyos büntetések kiszabását követően sem ért véget. 1953-ban újabb eljárások indultak. A vizsgálótisztek részletes dokumentációt vezettek, amely képet ad arról, hogy milyen embertelen kihallgatásoknak vetették alá a letartóztatottakat. Az itt leírtakat egészítik ki a raboskodók visszaemlékezéseiben szereplő testi-lelki erőszak. Ezen eljárások szintén hosszú börtönéveket és halált hoztak Csepregre. 

Számos máig itt élő család számára az 50-es évek túlmutatnak a történelemkönyvek színes hasábjain. A nagypapa hiánya, a nagymama könnyes szeme mind olyan transzgenerációs trauma, amit máig hordozhatnak az érintettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában