Október 23. - 2023

2023.10.20. 18:27

1956 hőseire emlékeztek Sárváron - fotók

Polgár Patrícia

Fotó: Benkő Sándor

Sárváron három helyszínen is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. A városi megemlékezések sora a köztemetőben, Török István, Mezőfi Géza, Simon Zoltán és Sándor Béla 1956-os mártírok sírjai megkoszorúzásával vette kezdetét. Az emlékezők onnan a volt Sárvári Első Takarékpénztár épületéhez vonultak, ahol az '56-os emléktáblánál ugyancsak elhelyezték az emlékezés koszorúit. Az ünnepi műsort megelőzően Németh Róbert önkormányzati képviselő mondott beszédet. Szavait követően a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjai adtak színvonalas műsort. Produkciójukban a nemzeti trikolor színeit szárnyukon hordó angyalok és fehér maszkot viselő diákok emlékeztek az ismert és arctalan hősökre azt sugallva, hogy akkor, '56 őszén egy célért harcolt egyetemista és munkás: a szabadságért.

A műsorban felidézték '56 sárvári történéseit is. Hallhattunk arról, hogy a sárvári, október 27-ei megmozdulás kiindulópontja a Cukorgyár volt, ahonnan délután háromkor indult el a felajzott menet a nagyközség központja felé, amelyhez egyre többen csatlakoztak. A tüntetők feldúlták a járásbíróság épületét és ledöntötték a gimnázium épületénél álló szovjet emlékművet. Estére a szerveződés a templomhoz vonult, ahol Abai Imre plébános megáldotta a cukorgyáriak által hozott három zászlót. A plébánost ezután a rendőrkapitány a rendőrséghez hívatta az ott háborgó tömeg csillapítására. A plébánostól a lakossághoz intézett szavak meggyőzték az embereket és a tömeg oszlani kezdett. Október 30-án a gimnáziumban munkástanács alakult, felállt a település nemzeti bizottsága, elnöke Abai Imre plébános lett. November 4-én megjelentek Sárváron az orosz tankok, a Fő téren a lövegüket a templomra irányították - hangzott el a megemlékezésben.

Az ünnepség Abai Imre, a Szent László templom oldalán elhelyezett emléktáblája koszorúzásával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában