67. évforduló

2023.10.19. 18:28

1956-os forradalom és szabadságharc - Vármegyénkben is megemlékeznek az eseményekről

Vármegyeszerte megemlékezéssel adóznak a hosszú hétvégén az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója előtt.

Vaol.hu

Fotó: Cseh Gábor

Szombathelyen október 23-án tartják meg a városi megemlékezést. 16 órakor Jáki úti temetőben koszorúzzák meg Welther Károly síremlékét. 17 órakor az 56-osok terén ünnepi megemlékezést tartanak az elesett szombathelyi nemzetőrök emlékére. 18 órakor a Városháza dísztermében összeül az ünnepi közgyűlés.

Répcelakon október 23-án 16.45-kor megkoszorúzzák az evangélikus templom falán lévő emléktáblát, majd 17 órakor a Répcelaki Művelődési Ház színháztermében 17 órakor ünnepséget tartanak, ahol köszöntőt mond: Ágh Péter államtitkár, országgyűlési képviselő. Az ünnepségen kitüntetéseket is átadnak.

Körmenden a Hősök terén, a Szabadságharcosok kopjafájánál tartanak megemlékezést október 23-án 10 órakor. Beszédet mond Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A szentgotthárdi önkormányzat és az 56-os Szövetség Szentgotthárdi Szervezete hétfőn tart megemlékezést. Farkasfán 14 órakor a kommunizmus helyi áldozatainak emlékére felállított emlékmű átadására és felszentelésére kerül sor, beszédet mond Huszár Gábor polgármester. Szentgotthárdon 17 órakor kezdődik a városi ünnepség, Szabó Tibor, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója mond beszédet, majd a Hősi emlékműnél koszorúzásra kerül sor. Közreműködnek a Weöres Sándor Színház művészei és Szentgotthárd Város Fúvószenekara. A megemlékezés 18 órakor püspöki szentmisével zárul a Nagyboldogasszony templomban.

Kőszegen október 23-án 16 órakor a Jurisics Vár Lovagtermében a megemlékezésen beszédet mond Básthy Béla polgármester. Közreműködnek: Budaker Gusztáv Zeneiskola AMI tanulói és a Concordia-Barátság Énekegyesület. 17 órakor koszorúzás az '56-os emlékoszlopnál.

Sárváron október 20-án, pénteken emlékeznek meg az évfordulóról. 16.15-kor koszorúznak a városi köztemetőben Török István, Mezőfi Géza, Simon Zoltán és Sándor Béla '56-os mártírok sírjainál, majd 16.50-kor az '56-os emléktáblánál. 17 órakor ünnepi megemlékezés a Kossuth téren. Ünnepi beszédet mond Németh Róbert önkormányzati képviselő, majd ünnepi műsor. 17.30-kor koszorúzás Abai Imre Emléktáblájánál.

Celldömölkön pénteken 14 órakor kezdődik a megemlékezés a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Színháztermében. Ünnepi beszédet mond: Fehér László polgármester. Ezt követően koszorút helyeznek el az 1956-os emlékhelynél az Iskola téren, majd Koloszár Zoltán és Máté Lajos sírjánál a katolikus temetőben.

Őriszentpéteren pénteken 17 órakor lesz ünnepi megemlékezés a Szikszay Edit Művelődési Házban. Ünnepi beszédet mond Szijártó László, a Vas Vármegyei Közgyűlés Területfejlesztési Bizottságának elnöke. Az ünnepséget követően koszorúzást tartanak a református templom kertjében, majd a város központjában lévő emlékműnél.

Az 56-os Szövetség Vas Vármegyei Szervezete október 21-én, szombaton 15 órakor tart megemlékezést a szombathelyi 56-osok terén. Köszöntőt mond: Horváth Gábor önkormányzati képviselő, megemlékező beszédet mond: dr. Melega Miklós önkormányzati képviselő, az MNL Vas Vármegyei Levéltárának igazgatója. A megemlékezés koszorúzással és mécsesek elhelyezésével zárul.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában