Közügyek

2023.10.20. 17:24

A vármegyei közgyűlés tagjainak számát a vármegye lakosságszáma alapján kell meghatározni - Mutatjuk a részleteket

Cseh-Egyed Bernadett

Korábban beszámoltunk róla: miután 74 ezer alá csökkent Szombathely lakossága, 2024 után kevesebb képviselő foglal majd helyet a közgyűlésben. 

Celldömölk pedig a jövőben a tízezer fő alatti települések sorába tartozik, ezért már nem egyéni körzetek képviselőire adhatják le szavazataikat az ott élők, egyetlen választókerület lesz az egész város.     

A vasmegye.hu oldalon közzétett határozatból kiderül az is: a vármegyei közgyűlésnek 15 tagja lesz. A vármegyei közgyűlés tagjainak számát a vármegye lakosságszáma alapján kell meghatározni úgy, hogy 400 ezer lakosig minden 20 ezer lakos után 1 képviselő, de legkevesebb 15 képviselő választható.  

A Nemzeti Választási Irodának átadott adatok szerint Vas vármegye lakosságszáma 2023. szeptember 1-jén 248.235 fő volt. A törvényi rendelkezések figyelembevételével elvégzett számítás alapján a törvényben meghatározott legkisebb mandátumszámot kell meghatározni, mivel a 248.235 fő, 20 ezer lakosonként csak 12 képviselőt választhatna. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában