Projekt

2023.10.27. 17:30

Átadták a felújított iskolát az Őrség szívében - fotók

Lezárult az Őriszentpéteri Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése című projekt, amely közel 442 millió forintos Európai Uniós támogatásból és 148 millió forintos hazai forrásból valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében. A pályázat forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. A Szombathelyi Tankerületi Központ további 148 millió forintot biztosított a beruházás megvalósításához.

Tóth Judit

Fotó: Szedi Péter

A projekt az Őriszentpéteri Általános Iskola egyes részlegeinek felújítására, átalakítására, bővítésére, illetve az oktatást segítő tárgyi infrastruktúra fejlesztésére irányult. A megvalósítás vázát az eddigi iskolaépület átalakítása és felújítása, egy új épületszárny megépítése, valamint tanulást segítő eszközparkjának bővítése, megújítása jelentette. A meglévő épület átalakításával létrejött egy grafika terem szertárral, egy zeneterem, egy nyelvi labor, egy fejlesztő szoba és új helyre költözött a tanári szoba. Az új szárnyban két tantermet, egy természettudományos labort, egy technika termet, könyvtárat, tornatermi szertárat, illetve közösségi teret létesítettek.

Az iskola sportudvarának átalakítása során a kézilabda pálya, valamint a távolugró nekifutó sávja rugalmas burkolatot kapott, emellett súlylökő helyet, 2 sávos 80 méter hosszú rekortán futópályát alakítottak ki. A tanulási folyamat segítése, fejlesztése érdekében oktatási és szemléltetési eszközöket, természettudományos laboreszközöket szereztek be.

Mostantól interaktív panelek, valamint egy tanulócsoport oktatásához elegendő számítógép szolgálja a diákokat. A beszerzett tantárgyi eszközök leginkább a szemléltetést és a tanulók gyakorlati tevékenységét segítik, elsősorban fizika, kémia, biológia, földrajz, technika, ének-zene és vizuális kultúra órákon. A fejlesztésre szoruló tanulók rehabilitációs foglalkozásaihoz fejlesztőeszközöket vásároltak, a sportfoglalkozásokra pedig tornaszőnyegeket, zsámolyokat, gyűrűhintát és rajtgépet szereztek be.

Az átadó ünnepségen elsőként V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy korábban a hiányosabb infrastruktúra miatt indultak hátrányból a vidéken élők. Ezt ismerte fel a magyar kormány, amely úgy alakította támogatási rendszerét, hogy a kisebb települések is forráshoz jussanak. -Ha hosszú távú és nagyratörő céljaink vannak, akkor kiemelt figyelmet kell szentelni a fiataloknak. Ezúttal is jó helyre került a fejlesztési forrás, hiszen iskolát újítottak fel, illetve bővítettek belőle, ahol a gyerekek esélyt kapnak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból képességeikhez, adottságaikhoz, egyéniségükhöz és érdeklődési területükhöz igazodva - mondta a képviselő.

Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke kiemelte: a Vas Vármegyei Önkormányzat 2014 óta foglalkozik fejlesztésekkel. Az első perctől az a cél, hogy a kisebb települések is előbbre léphessenek. Őriszentpéterre több TOP-os forrás érkezett az elmúlt években, ezek közül kiemelt jelentőségű az iskola fejlesztése, amely hasonló a győrvári, csákánydoroszlói, illetve rumi iskolai beruházásokhoz. Az Őrség központjában 150 tanulónak szerezhettünk örömet a megújult iskolával - tette hozzá.

- Határtalan az örömem és végtelenül szerencsésnek érzem magam, és úgy vélem így van ezzel Őriszentpéter és a térség lakossága is - kezdte beszédét Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere, aki hozzátette: a napokban kezdődött el a Katica Óvoda és Mini Bölcsőde felújítása, ami azt jelenti, hogy az iskola és óvoda felújításával teljes egészében megújul a város intézményrendszere. -Ahol óvoda és iskola van, ott élet is van - fűzte hozzá a városvezető.

Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója örömteli pillanatnak és nagy ajándéknak nevezte az őriszentpéteri iskola felújítását. Mint mondta, az Őrség szívében lévő iskola innovatív, halad a korral, a pedagógusok munkája példaértékű.

Horváth László iskolaigazgató a fejlesztést részletezte. Mint mondta, a megvalósításig viszontagságos út vezetett. Három közbeszerzési eljárást bonyolítottak, amelyek egyenként is hosszú időintervallumot jelentettek. További nehézséget jelentett, hogy időközben az építőiparban addig nem tapasztalt áremelések jelentkeztek. A második közbeszerzés után nyertes kivitelező a beruházás feléig sem jutott az építkezésre biztosított határidő végéig.

-Akkor lépett fel a fenntartó Szombathelyi Tankerületi Központ, minden erkölcsi és anyagi erejét mozgósítva, hogy megépüljön a csodálatos létesítmény. Persze mindez kevés lett volna, ha V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője nem áll ki elszántan a projekt meghosszabbítása és egyben befejezése mellett - emelte ki az igazgató.

Az eredetileg elnyert 396 millió forintos uniós projektösszeg 441,5 millió forint európai uniós támogatássá, illetve 148,5millió forint hazai forrássá emelkedett, amit a tankerület további 148 millió forinttal saját költségvetésből egészített ki. Így a projekt összköltsége 396 millió forintról 738millió forintra duzzadt az évek folyamán. Ebből építkezésre 585,6 millió forintot fordítottak, ami egyrészt a régi épület felújítását és egy 646 négyzetméter hasznos alapterületű új épületszárny építését jelentette.

A projekt része volt egy 21 fős iskolabusz beszerzése is, amely naponta hordja iskolába a diákokat, emellett úszásra, versenyekre, színházba, különféle rendezvényekre is ezzel jutnak el a tanuló.

-Létrejött az Őrség XXI. századi igényeket biztosító állami fenntartású iskolája, amelynek beiskolázási körzete az Őrség 14 települése – mondta végül az intézmény vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában