Kijáró

2023.10.31. 18:45

Bécsben már a parkolóőröket is riaszthatják hirtelen szívhalál esetén

Vaol.hu

Bécsben már a parkolóőröket is riaszthatják hirtelen szívhalál eseté

Forrás: Pid

Fotó: Christian Fürthner

Bécsben a parkolóőrök is csatlakoztak a Verein Puls (Pulzus Egyesület) munkájához, amely a hirtelen szívhalálra és az azonnal megkezdett újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet. Eddig 145 parkolóőr végezte el az elsősegélynyújtáshoz szükséges 16 órás tanfolyamot, az ősz és a tél során pedig további 130 parkolási ellenőr csatlakozik hozzájuk. Ez azt jelenti, hogy regisztrált elsősegélynyújtóként szerepelnek a bécsi Életmentő-app-ban és riasztást kapnak, ha a közelükben segítségre szorul valaki. 

Az Életmentő-alkalmazás ugyanis néhány másodpercen belül automatikusan a közelben – 400 méteren belül – tartózkodó felhasználók készülékére küldi a riasztást, ha olyan segélyhívás érkezik, amelynél felmerül a hirtelen szívmegállás lehetősége. Ha az elsősegélynyújtó megerősíti az elérhetőségét, megkezdődik a bevetés és az alkalmazás elnavigálja a segélyhívás helyéhez vagy előtte még a legközelebbi nyilvánosan hozzáférhető defibrillátorhoz. Így értékes perceket lehet megtakarítani, ami a túlélést jelentheti a bajba jutott számára. 

Mivel a parkolóőrök folyamatosan Bécs utcáit járják, gyorsan a helyszínen tudnak lenni, hogy a mentők megérkezéséig megkezdjék az újraélesztést. Ráadásul az alkalmazás egyszerre több elsősegélynyújtót riaszt, így garantálva, hogy biztosan érkezzen segítség. A mentést természetesen továbbra is a mentésirányítás koordinálja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában