Felvonulás

2023.10.10. 19:26

Hagyományos, de egy picit más - Szüreti mulatság volt Kámban

Az idén október 7-én volt e település egyik legfontosabb ünnepe, a szüreti mulatság.

Vaol.hu

Magyar lányok és finom falatok – minden feltétel adott volt a jó hangulathoz

 Ezt az eseményt minden évben a MozduljunKám Egyesület szervezi az önkéntes tűzoltókkal karöltve. Az idén a Peki Vendégház is bekapcsolódott, és így egy kicsit mást sikerült összehozni, mint hagyományosan. Már pénteken kivonultak a tűzoltók a falu utcáiba, hirdetni, hogy „szombaton szüreti felvonulás kezdődik délután 2 órakor. Az otthon maradottak várják érkezésünket! Majd a mulatság a Peki Vendégházban folytatódik, ahova várják a falu lakosságát. Lesz eszem, iszom és dínomdánom.” Másnap a felvonulás technikai okok miatt kicsit később indult, de a falu lakossága türelmesen várta a felvonulókat. Kámban él még a hagyományos vendégszeretet, hiszen sok-sok háznál kellett megállnia a menetnek, mert az utcára kirakott vendégasztalokról a háziak kínálgatták mindenféle földi jóval a mókás társaságot. 
Nyomukban egyre több és több lett a falu népe, kísérték a vidám felvonulókat. Így hát nem csoda, hogy tetőfokára hágott a jókedv, mire a vendégházhoz értek. Az udvaron magyar lányok ropták a „ritka búzát”, amely minden falusi mulatság nyitótánca volt hajdan. Az alkalomhoz illő szép környezet, a szüreti dekoráció, a pislogó mécsesek, egyszóval a lelkes házigazdák mindent megtettek, hogy igazi falusi, hagyományőrző mulatság kerekedjék. Fotófal várta a vendégeket a pillanat megörökítéséhez. Az italok Kám borosgazdáinak boraiból, házi málnaszörpből, limonádéból és ágyas mézes pálinkából álltak. Az ételek hagymával, paprikával, paradicsommal megbolondított zsíros kenyérből és a falu jól sütő asszonyainak házi süteményeiből, pogácsáiból kerültek az asztalokra. A gyerekek a játékokat vették birtokba. 
Homokoztak, fociztak, a fák között bicikliztek, a játékkuckóban rajzoltak, csocsóztak. Sőt még kis pincéreknek is beálltak. Zsíros kenyérrel megrakott tálcákkal szaladgáltak a vendégek között, és csakhamar üres tálcákkal tértek vissza. A fergeteges táncos mulatság estébe nyúlott, a tömeg jó élményekkel térhetett haza. Azzal a megjegyzéssel: „Reméljük, jövőre megismételjük.” „Vagy még jobbat szervezünk” – ígérték a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában