Évforduló

2023.10.24. 16:55

Iskolatörténeti kiállítás 125 év tükrében Körmenden

Alapításának 125. évfordulóját ünnepli az egykori Kölcsey Utcai Általános Iskola. Az intézményt két éve vette át a Szombathelyi Egyházmegye, azóta Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola néven működik. A jeles jubileumra számos programmal készültek az iskolában.

Tóth Judit

Forrás: VN

A Batthyány-kastély egykori kocsiszínében - a mai városi kiállítóteremben - tárlat nyílt A polgári iskolától az egyházi iskoláig címmel. A színes, mozgalmas kiállítás kronológiai sorrendben idézi fel a jelenlegi Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola elmúlt 125 évét. 

Az első tablókról megtudhatjuk: az iskola a Sörház utca és Szent Márton utca sarkán épült fel, Rauscher Miksa műépítész tervei alapján, az építési költség 120 ezer forintot tett ki. Az első, 1898/99-es tanévre hetven fiút és hatvan leánytanulót vettek fel, közülük hetvenheten körmendiek voltak. Az iskola a Batthyány-kastély után Körmend második legnagyobb épülete, ráadásul a település legmagasabb pontján áll, az egykori Szeremley-kúria helyén. A polgári iskolában 1947-ben megszűnt a koedukáció, onnantól csak fiúk jártak az intézménybe, ez egészen a hatvanas évekig állt fenn. Akkor visszaállt a régi rend.  

Forrás: VN

A következő egységben korabeli iskolai eszközöket láthat az érdeklődő: régi palatáblát, tintatartót és a számolást segítő abakuszt. Különlegesség a polgári iskola csillárja, amely míves, kovácsoltvas elemekből áll össze. Örsi naplók, rajnaplók, emlékkönyvek, egyenruhák emlékeztetnek a múltra, de van több csapatzászló is, egyik közülük fontos információt közöl: 1952-ben a megye legjobb fémgyűjtője volt a körmendi iskola. 

Ahogy haladunk előre a kiállításban, és ezzel együtt az időben, úgy lesz egyre több az ismerős arc a tablókra helyezett fotókon. A sportsikereket érmek, kupák hirdetik, a tanulmányi eredményekről oklevelek árulkodnak. A záró egységben egykori és jelenlegi tanulók kézműves munkái láthatók, így jut el a szemlélődő a múltból a mába, a hajdani Sörház utca és Szent Márton utca sarkától a mostani végzősökig. 

Kiskós Kitti, az iskola igazgatója a megnyitóján megköszönte a munkát azoknak, akik a kiállítást létrehozták és tárgyakat, dokumentumokat adtak kölcsön. Kutasi Tibor fogta össze az anyagot, Csáky Zoltánné, Iván Ivett, Déri Ádám, Köbli Csaba, Orbán Péter és Bognár Tamás pedig a berendezésben segédkeztek.

A megnyitón a korábbi igazgatók közül tiszteletét tette Farkas János és Mészáros Árpád. Rajtuk kívül több nyugdíjas pedagógus is elfogadta a meghívást, és eljött a múltidézésre. A 125 éves iskola további programokkal és attrakciókkal is készült a jubileumra: az intézmény közösségi oldalán például Üzenet régi iskolámnak címmel indítottak videós sorozatot, az egyes részekben egykori tanítványok, tanárok beszélnek élményeikről, emlékeikről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában