Mellrákmegelőzési hónapja

2023.10.26. 19:21

Nem fáj: megment - Fontos a rendszeres önvizsgálat és a mammográfiás szűrővizsgálat

Az októberi mellrákmegelőzési hónap célja felhívni a figyelmet a rendszeres önvizsgálat és a mammográfiás szűrővizsgálatok fontosságára. Vas vármegye az idén is csatlakozott az sorozathoz.

Csabai Bernadett

Ha megkapjuk a behívót, okvetlenül menjünk el az ingyenes szűrővizsgálatra!

Forrás: Shutterstock

Az emlőrák a második leggyakoribb daganatos halálok nőknél a tüdőrák után. Évente több mint kétezer nő veszti életét Magyarországon ennek következtében, és közel nyolcezer új esetet diagnosztizálnak. Nehéz észrevenni, mivel kezdetben nincsenek jelek és tünetek. Jó hír, hogy ha időben kezeljük, a mellrákos megbetegedések 80 százalékban gyógyíthatók. Magyarországon már 2002 óta rendszeresen szerveznek ingyenes mammográfiás emlőszűréseket a magasabb kockázati csoportba tartozó 45–65 év közötti nőknek. Évente mintegy 550 ezren jogosultak a szűrésre. Vas vármegyében a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya felel a szervezésért, a mammográfiás szűrőközpont a Markusovszky-kórház Radiológiai Osztályán található. – Vármegyénkben az emlőszűréseken való megjelenési arány országosan előkelő helyet foglal el. A felfedezett daganatoknak majdnem a fele a korai emlőrákok közé tartozott, melyet más módon nem lehetett volna észrevenni. A korai felismerést szolgálja továbbá a mellek önvizsgálata. Népegészségügyi Főosztályunk rendszeresen szervez lakossági és munkahelyi oktatásokat is a témában – nyilatkozta lapunknak dr. Wachter Walter László, Vas vármegye tisztifőorvosa. Érdemes gyakran ellenőrizni a postaládát, ugyanis a Népegészségügyi Főosztály meghívólevelet küld minden arra jogosult nőnek az ingyenes szűrővizsgálatra – semmilyen fájdalommal nem jár és adminisztrációval együtt mindössze 20 percig tart, viszont életet menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában