Gyertyagyújtás

2023.10.13. 20:29

Pénteken este mécseseket gyújtottak a szombathelyi zsinagógánál Izraelért

Már fél hétkor gyülekeztek az emberek, hogy gyertyákat gyújtsanak Izraelért. Hangfallal kihangosított zene szólt, hatágú csillagot vetítettek a zsinagógára. Száznál több ember jött össze.

Merklin Tímea

Forrás: Cseh Gábor

A szervező a Szombathelyi Hit Gyülekezete volt, mellette a Szombathelyi Polgár Kulturális Alapítvány és egyeztettek a helyi zsidó hitközséggel is. Szobota Zoltán, a hitgyülekezet lelkésze érdeklődésünkre elmondta: 200 mécsest hoztak, melyek meggyújtásával szolidaritásukat fejezik ki Izrael mellett a terrorcselekmények ellen. Az est háziasszonya Tájmel Andrea volt, megfogalmazta: Üzenik Izraelnek, hogy nincsenek egyedül. 

Beszéde után Robert C. Castel izraelben élő biztonságpolitikai szakértő kint élő ma küldött, a helyzetet megrajzoló üzenetét játszották be a hangszóróból. Zsoltárokat olvastak, dalokat szólaltattak meg gitárkísérettel. Végül Márkus Sándor, a zsidó hitközség örökös elnöke kaddist, ősi imát mondott. A mécseseket kiosztották a jelenlévőknek, meggyújtották "az emlékezés lángjait" és elhelyezték a kerítés tövében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában