Október 6.

2023.10.06. 18:56

Rátóton is a hősök előtt tisztelegtek - fotók

A tölgyek ellenszélben válnak erőssé, és viharban még mélyebb gyökereket eresztenek - Megemlékezés Rátóton, az Aradi Vértanúk Emlékparkjában

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A hagyomány szerint az 1860-as években a haza bölcse, Deák Ferenc ültette Rátóton az aradi vértanúk emlékére azt a tizenhárom tölgyfát, amelyet a település azóta is kegyelettel ápol. A történelmi emlékhely Vas Vármegye értékeinek egyike, ahol minden évben összegyűlnek az emlékezők október 6-án. 

A nemzet gyásznapján ünnepi szentmisével kezdődött a megemlékezés Rátóton, amelyet dr. Takács Gyula plébános celebrált. Az Aradi Vértanúk Emlékparkjában Hrabovszky-Orth Katinka, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke mondta el Faludy György Október 6. című versét, majd Domiterné Molnár Annamária, Rátót polgármestere szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy a település mindig büszke volt történelmi múltjára és arra törekedett, hogy megőrizze a hagyományokat. Az emlékpark egyedülálló helyszín, ahol a Deák Ferenc ültette tölgyek és az emlékkövek idézik a múltat, és a mártírhalál halt tizenhárom hős férfi arcképét és nevét - mondta.

V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője így fogalmazott: -A tölgyek ellenszélben válnak erőssé, és viharban még mélyebb gyökereket eresztenek. Nem véletlen, hogy Deák Ferenc is a derék tölgyeket hívta segítségül, amikor a tizenhárom aradi vértanúra emlékezett, mert az ő bátorságukat nem kezdte ki semmi, eszméik nem csorbultak, állhatatosságukban szilárdak maradtak. Cselekedeteiket nem a várható következmények határozták meg, azt tették, amit a hitük és a szívük diktált. Rátóton nem bízzák a történelemkönyvek sárguló lapjaira az emlékezést, itt a régi tölgyfák helyére újakat ültetnek és minden évben összejönnek tisztelegni a hősök előtt – tette hozzá,

Az emlékező beszéd után a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és R. Kárpáti Péter színművész műsora következett. Végül megkoszorúzták a mártírok emlékköveit a szépen gondozott park tölgyfái alatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában