Összeültek a képviselők

2023.10.26. 15:58

Szombathelyi közgyűlés: külföldi vendégmunkásokról, akkumulátorgyárról

Két akkumulátoripari megkeresést is kapott az elmúlt években a szombathelyi önkormányzat – árulta el Nemény András polgármester a csütörtöki közgyűlésen. Ismét megerősítette: nem lesz akkumulátorgyár a vasi megyeszékhelyen.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Nem akarnak sem akkumulátorgyárat, sem azt, hogy több ezer külföldi vendégmunkás ide jöjjön – hangsúlyozta Nemény András a csütörtöki közgyűlésen, hozzátéve: ezeket a szempontokat is figyelembe veszik, amikor a lehetséges befektetőkkel tárgyalnak. A városvezető úgy látja, erről fog szólni a jövő évi önkormányzati választás. Szerinte a fideszes politikusoknak igent kellene mondani egy akkumulátorgyárra, mint a kormány által támogatott beruházásra.

Cikkünkre is reagált Szombathely polgármestere, amikor arról beszélt: fenntartja a kijelentését, hogy csökkentenék Szombathely autóipari kitettségét. Ám – mint azt hangsúlyozta – ez nem jelenti azt, hogy a mostani autóipari cégeket akarnák megszüntetni, azokat továbbra is segítik. Leszögezte, más profilú cégeket akarnak hozni, s amikor tárgyalnak, ez is szempont. Emlékeztetett a Szombathely 2030 programra, amit a kormány is támogatott. A városvezető elismerte azt is: nyilvánvalóan a városi bevételek nagy részét az autóipari cégek hozzák, de beszélt arról is: ha bármilyen gazdasági megroppanás van, az sok mindenre kihat.

Külföldi vendégmunkások Szombathelyen

Baloldali képviselők sűrűn idézték a korábbi, 2015-ben megfogalmazott kormányzati üzenetet: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”. A külföldi vendégmunkások szerintük éppen ezt teszik. A Fidesz-KDNP frakció tagjai ezt cáfolták. Kecskés László képviselő (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: Szombathelyen mindenki, aki dolgozni akar, az dolgozik, hiszen munkaerőhiány van. A fideszes képviselők többször adtak hangot kérésüknek: a városvezetői frakció tagjai ne mossák össze az illegálisan bevándorló migránsokat és a munka céljából, a szükséges papírokkal, engedélyekkel rendelkező, maximum két évig itt maradó külföldi vendégmunkásokkal. Már látható, hogy Nyugat-Európában milyen következményei vannak annak, hogy ellenőrizetlenül fogadták be a migránsokat, ezzel pedig jelentősen megnőtt a terrorveszély is.

Németh Ákos tanácsnok (ÉSZ) utalt Szijjártó Péter Vas Népének adott interjújára, amiben külgazdasági és külügyminiszter a szombathelyi önkormányzat által, az elektromos autóipari beruházásokkal szemben elindított hecckampányról beszélt. A tanácsnok felszólalásában megerősítette: jó döntést hozott a szombathelyi közgyűlés akkor, amikor elutasította annak lehetőségét, hogy a városban akkumulátorgyár telepedjen le.

Nincsenek meg a feltételek egy akkumulátorgyárhoz

Két akkumulátoripari megkeresést is kapott az elmúlt években az önkormányzat: 2021 júniusában és 2022 októberében – tájékoztatott Nemény András.

Illés Károly frakcióvezető hozzászólásában leszögezte: a Fidesz-frakció sem támogatja akkumulátorgyár létesítését Szombathelyen. Szerinte az északi iparterületen nincsenek meg a szükséges feltételek annak létesítéséhez, példaként a megfelelő mennyiségű vízkészlet hiányát említette. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: a polgármester páros lábbal szállt bele a külgazdasági és külügyminiszterbe, Szijjártó Péterbe, és szerinte egy egész iparágnak nekimentek. Egy olyan iparágnak, ami Szombathely adóbevételeinek jelentős részét adja. Illés Károly utalt arra is, izgulnak amiatt, hogy a városvezetés által indított hecckampány miatt a BYD kínai cég választása nem Szombathelyre esik.

A Botka László által vezetett Szeged lesz a befutó?

Sajtóorgánumok közben arról számolnak be: Szegeden létesíthet a BYD autógyárat. Botka László Facebook-posztban reagált, cáfolta, hogy döntés született volna. A kormány ugyanakkor nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a kínai óriásberuházást, és 21 milliárd forintot ad egy 200 hektáros ipariparkhoz a szegedi önkormányzat számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában