vaol.hu podcast

2023.10.03. 07:00

Takács Zoltán Bálint sárvári múzeumigazgató, települési értéktárbizottsági elnök beszél a város kulturális örökségéről

Milyen értékek kerültek be az értéktárba Sárváron? Ezeket hogy lehet összefésülni a város stratégiai elképzeléseivel? – erről beszélgettünk Takács Zoltán Bálinttal, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatójával, a sárvári települési értéktárbizottság elnökével.

Merklin Tímea

Országos szinten sok mezőgazdasági érték van, Sárváron a város történetéből adódóan pedig sok kulturális örökség kategóriájú érték. Takács Zoltán Bálint a példák között sorolja az itt élők munkásságát: a cukorgyárat építő Hatvany családot, Scherg Lőrinc főerdész tevékenységét, de a Sárvári Fúvószenekart, a Nemzetközi Folklór Napokat, a 700 éves Simon-Júdás Vásárt is, amelyre Zsigmond király és a Nádasdyak idejéből is van utalás. Ide tartozik Tinódi Lantos Sebestyén sárvári tevékenysége is, amely hagyományt folytatta a sárvári Diákírók, Diákköltők Találkozója, amelyhez olyan ma már híres emberek kötődnek, mint például Szabó T. Anna, Grecsó Krisztián, Fehér Renátó, a sárvári születésű Tóth Kinga, Dragomán György, vagy a régiek közül Sebeők János, Peer Krisztián, Varró Dani. 

A sárvári értékek közül nem egy bekerült a vármegyei értékek közé is – a Nádasdy-vár és a gyógyfürdő a „vasiságot” is erősíti ­–, és kiemelt nemzeti érték a Népművészet Mestere díjjal kitüntetett Beszprémy Józsefné sárvári hímző munkássága. Mindezekről lelkesen, színesen és érdekesen mesél podcestünkben Takács Zoltán Bálint. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában