Faültetés

2023.10.10. 10:29

Tovább zöldülnek a Vas vármegyei kistelepülések - Harminc gömbszivarfát ültettek el Vönöckön

Az agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Program harmadik ütemében, az őszi ültetési időszakban az országban összesen 8000 sorfa kerül földbe 345 falu és kisváros belterületén.

Vaol.hu

Forrás: VN

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. tájékoztatása szerint Vasban 29 település összesen 631 sorfát nyert el a pályázaton, ezeket a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. november végéig szállítja ki. A program koordinálását az Országos Erdészeti Egyesület végzi, a szakszerű ültetéshez pedig az állami erdőgazdaságok munkatársai nyújtanak segítséget.  

Az őszi szezonban elsőként Vönöckön ültették el a programban elnyert 30 gömbszivarfát - olvasható a szervezet közösségi oldalán. Buti Mónika polgármester úgy fogalmazott, a falu nagyon hálás a lehetőségért, hiszen önerőből nem tudták volna zöldíteni a belterületet. 2021-ben is pályáztak, akkor 15 díszalmát, és 15 gömbszivarfát kaptak, így két év alatt 60 fával gyarapodott a település. Most egy teljes utcát fásíthattak, és jutott csemete a játszótérre és a történelmi emlékparkba is. Az ültetés pedig igazi közösségi program volt. Varga Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. ökotusztikai, természetvédelmi és pályázatkezelési csoportvezetője a csemeték gondozásához, ápolásához is adott tanácsokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában