Projekt

2023.11.25. 10:00

3D-nyomtatóval készített sebességmérő lézert alkotott a Savaria Műszaki Intézet 2. évfolyamos gépészhallgatója

Sebességmérő lézert alkotott a Savaria Műszaki Intézet 2. évfolyamos gépészhallgatója. A készülék alkatrészeit nagyrészt 3D-nyomtató segítségével készítette el Rózsavölgyi Mátyás.

Vaol.hu

Rózsavölgyi Mátyás az autók hiperűrugrás előtti mozgásállapotát határozza meg

Forrás: szombathelyigepesz.hu

– Édesapámmal sok távirányítós autót építettünk, vagy újítottunk fel, és régóta furdalja az oldalunkat a kíváncsiság: milyen gyorsan tudunk velük száguldozni. Arra gondoltam, hogy a projektmunka keretében egy olyan sebességmérőt készítek, amellyel könnyen meghatározható az autók hiperűrugrás előtti mozgásállapota – meséli Rózsavölgyi Mátyás a szombathelyigepesz. hu oldalon. A beszámolóból kiderül az is: a sebességmeghatározás időmérés alapon történik, mégpedig úgy, hogy az autó két, egymástól egy méter távolságra elhelyezett fénysorompón halad keresztül. Egy mikrokontroller méri az áthaladáshoz szükséges időt. Az egyméteres útból és a mikrokontroller által mért időből egy egyszerű képlet segítségével könnyedén meghatározható a sebesség. Az így kiszámolt értéket pedig egy kijelző segítségével bárki számára láthatóvá válik. A készülék alkatrészei 3D-nyomtató segítségével, a működéshez, és egyéb extrákhoz szükséges áramköri panelek pedig egy kis CNC-marógép segítségével váltak valóra a fiú elképzelései nyomán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában