24 év után

2023.11.25. 18:56

Befejezte működését a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület

Befejezte működését a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület, amely olyan a faluból elszármazott személyekből alakult, akik felelősséget éreztek a település értékeinek megmentéséért és romló értékeinek felújításáért.

Merklin Tímea

Fotó: VN-archív

Az egyesületet 1999. november 22.-én alapították a legendás pedagógus Szakály Ferenc vezetésével. Alapító tagok voltak: Bános Gabriella, Dr. Rakos Gyula, Dr. Rakos Gyuláné, Dr. Rakos Katalin, Dr. Szakály Emőke, Egyed László, Horváth Lajosné, Humli Tamás, Kiss Lajosné, Magyar Elemér, Pethő Attila, Pintér Mária, Pusztai Istvánné, Szakály Ferenc, Takács István, Takács Istvánné, Varga Zsolt, Virágh Attila, valamint Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő, aki örökös tiszteletbeli tag volt.

- Az egyesület változó létszámmal folyamatosan működött ezidáig. Céljának megfelelően a hagyomány ápolása, értékeink felkutatása, megóvása, bemutatása, emlékállítás, a népszokások megtartása-továbbörökítése volt a fő feladat ­– tudtuk meg Farkas Mária egyesületi elnöktől, aki azt is megosztotta, hogy mára elfáradtak, megöregedtek, a tagok többsége 70 év fölött jár, néhányan elhunytak, az erőtartalékaik kimerültek, a nyugdíjból nem tudják az egyesületet finanszírozni, támogatni, nem tudják vállalni felelősséggel ezt a munkát, ezért felszámolják az egyesületet.

- Csináltam egy leltárt arról, amit eddig készíttetünk Bérbaltaváron, magam is meglepődtem, hogy honnét jött össze ez a sok pénz,
és hogy volt erőnk ennyi munkára. Méltók voltunk Szakály Feri bácsihoz, örökös tiszteletbeli elnökünkhöz nem hoztunk rá szégyent, békében nyugodhat – fogalmazott Farkas Mária, hozzátéve azt is, hogy Bérbaltaváron megalakult az új egyesület, és remélik, hogy tovább viszik az örökségüket. Számukra már van miből meríteni, hisz a szülőfaluról írt 3 könyvben mindent átadtak.                                                                                                          

Az egyesület a 23 év alatt a falu lakói, közfoglalkoztatottak segítségével dolgozott, a tagság sok-sok társadalmi munkájával, felajánlásokkal, adományokkal és sok barát, ismerős, intézmény, vállalat segítségével. Támogatóik között volt a Miniszterelnökség, a Vas Vármegyei Önkormányzat, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzat, a Szombathelyi Egyházmegye, az Emberi erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő, az Agrár Minisztérium Hungarikum Bizottsága, a Közjó Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hegypásztor Kör is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában