Nyolcadik alkalommal

2023.11.20. 17:44

Fókuszban az agrárium - ismét megrendezték a Pinka menti Agrár Konferenciát Pinkamindszenten

Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Pinka menti Agrár Konferenciát. Idén újdonság volt, hogy középiskolásokat is bevontak a programba, a 125 éves Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai is tartottak előadást a szakmai programon.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Csiszár István agrármérnök, Pinkamindszent polgármestere köszöntötte a szépszámú érdeklődőt a konferencián, amelynek témája ezúttal is agrárium volt. - Tanulj a tegnapból, élj a mának, és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést - idézte a Nobel-díjas német fizikus, Albert Einstein szavait a polgármester, amellyel arra utalt, hogy fontos az egymástól való tanulás, a tapasztalatszerzés és jövő építése, hiszen az utolsó vetést az utódok, az utánunk következők aratják le. 

A konferenciára 11 vármegye 26 településéről érkeztek résztvevők, akiket Vámos Zoltán, a Vas Vármegyei Kormányhivatal főispánja is üdvözölt, hangsúlyozva azt, hogy az alig 180 főt számláló Pinkamindszentnek van kreativitása, együttműködéseket alakít, jól használja a szinergiákat, egyúttal arra is gondja van, hogy az agrár területre csábítsa az utánpótlást.  - Az agrárium megbecsültségét növelni kell, a kormányzat rendkívül fontosnak tartja az agrárszakmával való hatékony és előremutató együtt gondolkodást - tette hozzá a főispán, majd arról is szó esett, hogy elkészült az agrár- és vidékfejlesztési terv a következő évre vonatkozóan: csaknem 2900 milliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak a gazdálkodók. Ez a forrás elegendő a hozzáadott érték növeléséhez, a magyar élelmiszer-termelés fenntarthatóságának erősítéséhez, a hazai gazdaság- és vidékfejlesztési célok megvalósításához, valamint az uniós zöldelvárások egyidejű teljesítéséhez is. 

A Pinka menti Agrár Konferencián az idén első alkalommal kértek fel diákokat előadásra. Kőhalmi Noémi és Kovács Lili Önellátás a 21. században címmel tartott előadást, mindketten családi gazdaságukat mutatták be a jelenlévőknek. Pál Zsanka a lovas parasport magyarországi helyzetéről beszélt, Dr. Mentes Katalin, a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóhelyettese pedig a középfokú mezőgazdasági szakképzés kihívásairól tartott előadást, felhívva a figyelmet a duális képzésről való párbeszédre. 

Dr. Borbély Csaba egyetemi docens, a konferencia moderátora kiemelte: az elmúlt pár év - különösen a Covid-időszak - bebizonyította, hogy vannak olyan szakmák, amelyekre minden körülmények között szükség van. Ilyenek az agráriumban és az élelmiszeriparban dolgozó szakemberek.

A konferencia második részében szó esett a hatékony takarmányozásról, a tömegtakarmányozás-biztonság növelésének lehetséges módjairól, valamint a tejelő tehenészetekben alkalmazható precíziós eljárásokról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában